Uboj treh talcev sprožil proteste v Izraelu

Izraelske rakete so zadele več hiš v mestu Džabalija, pri čemer je umrlo najmanj 14 ljudi. Izraelske sile sicer še naprej z nezmanjšano močjo napadajo celotno ozemlje Gaze.

V jutranjem napadu v bližini šole Združenih narodov v Deir Al Balahu v osrednjem delu Gaze je nekaj Palestincev umrlo, več je ranjenih. Napadli so tudi območja v Rafi in v mestu Gaza ter v Han Junisu. "Gaza se je ponoči spremenila v ognjeno kroglo, eksplozije in streljanje je bilo slišati z vseh strani," je dejal neki prebivalec enklave.

V Gazi so že pokopali ubitega kamermana Al Džazire. Foto: Reuters
V Gazi so že pokopali ubitega kamermana Al Džazire. Foto: Reuters

Kamerman že 57. žrtev med palestinskimi medijskimi delavci

V Gazi je v petek umrl tudi kamerman katarske televizijske mreže Al Džazira, Samer Abudaka, glavni poročevalec te TV-postaje pa je bil ranjen. Abudaka je po izraelskem napadu v Kan Junisu izkrvavel, ker do njega pomoč ni prišla pravočasno. Izraelska vojska dogodka ni komentirala, odbor za zaščito novinarjev pa je pozval, naj mednarodni preiskovalci sprožijo neodvisno preiskavo, da bi kaznovali odgovorne.

Palestinski predstavnik v Združenih narodih je po smrti Abudake opozoril: "Kar je preveč, je preveč." To je že 57. žrtev med palestinskimi medijskimi delavci od sedmega oktobra.

Nova pogajanja o izpustitvi talcev in premirju

Katarsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta se sestala vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in katarski premier šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani. Namen je obnovitev pogovorov o izpustitvi izraelskih talcev. Izrael je sicer na začetku meseca iz Katarja odpoklical svojo pogajalsko ekipo Mosada. Kot razlog za to odločitev je navedel zastoj v pogajanjih o ponovni vzpostavitvi premirja v Gazi.

Iz Katarja so zdaj potrdili, da diplomatski pogovori, katerih cilj je novo premirje, znova potekajo. "Katar si močno prizadeva za obnovitev humanitarnega premora in izraža upanje, da bi dosegli celovit in trajnostni sporazum, ki bi končal vojno, ustavil prelivanje krvi naših palestinskih bratov ter omogočil resna pogajanja in začetek političnega procesa, ki bi prinesel celovit, trajen in pravičen mir v skladu z mednarodnimi resolucijami in arabsko mirovno pobudo," je katarsko zunanje ministrstvo zapisalo v izjavi.

Sedemdnevno premirje med Izraelom in Hamasom, pri katerem je posredoval Katar, je trajalo en teden, a prvega decemba ni bilo obnovljeno.

Protestniki so nosili plakate s podobami talcev. Foto: Reuters
Protestniki so nosili plakate s podobami talcev. Foto: Reuters

V Tel Avivu shod za izpustitev preostalih talcev

Izraelska vojska je izrazila globoko obžalovanje zaradi tragičnega incidenta, ko je v Gazi v prijateljskem ognju ubila tri izraelske talce. Zaradi dogodka je na ulicah Tel Aviva protestirala množica ljudi, ki je zahtevala izpustitev preostalih talcev.

Izraelske sile (IDF) so v petek zvečer sporočile, da so v Gazi po pomoti ubile tri talce, ki jih je palestinsko gibanje Hamas zajelo sedmega oktobra, saj so jih zamenjali za "grožnjo". Gre za Jotama Haima, Alona Šamriza in Samerja El Talalka, stare nekaj več kot 20 let. Ubiti so bili na severu Gaze. Vojska je dodala, da bo sprožila preiskavo o dogodku in odgovorne kaznovala.

Talci imeli belo zastavo

Kasneje je vojska sporočila, da so talci na palici držali belo krpo, ki je spominjala na doma narejeno zastavo, ko so jih ustrelili. Ubiti moški so izstopili iz stavbe več ducat metrov stran od vojakov, pri tem so bili brez majic, eden od njih pa je imel na palici obešen kos belega blaga.

Eden od izraelskih vojakov se je ob tem čutil ogroženega in je začel streljati. Dva talca sta bila ubita nemudoma, tretji pa je zbežal nazaj v stavbo. Poveljnik je sicer odredil konec streljanje, ampak ko je tretji moški znova stopil ven, se je spet streljalo, pri čemer so vojaki ubili še tretjega talca, je sporočila izraelska vojska. Domnevno se je v času incidenta slišalo tudi klic na pomoč v hebrejščini.

Po mnenju vojske je talcem uspelo pobegniti ugrabiteljem ali pa so jih izpustili, a izraelski vojaki so menili, da gre za pripadnike Hamasa. "Na talce so vojaki streljali v nasprotju z izraelskimi pravili o uporabi orožja," so priznali. Ob tem je predstavnik vojske poudaril, da je šlo za aktivno bojno območje in da so bili vojaki tam že zavedeni in zvabljeni v zasedo. Pogosto so napadalci oblečeni v civilna oblačila.

Po mnenju vojske je okoli 20 izmed 130 talcev, ki so še v Gazi, mrtvih.

Napis
Napis "Ni časa" na rokah protestnice. Foto: Reuters

Tudi premier Benjamin Netanjahu je izrazil obžalovanje zaradi nesreče. Na omrežju X je zapisal: "Skupaj s celotnim narodom globoko žalujem za tremi našimi dragimi sinovi, ki so bili ugrabljeni."

"Njihov čas se izteka"

Pred sedežem ministrstva za obrambo v Tel Avivu pa se je zvečer zbralo več sto ljudi, ki so imeli v rokah plakate z obrazi nekaterih izmed 130 ljudi, ki jih Hamas že več kot dva meseca zadržuje v Gazi. Protestniki so zahtevali takojšnjo izpustitev talcev. Pri tem so po cesti zlivali rdečo barvo in vzklikali: "Njihov čas se izteka, spravite jih domov zdaj!"

Kritični so bili do vlade Netanjahuja, češ da ne stori dovolj, da bi osvobodila zajete talce. Pozvali so k novemu dogovoru o osvoboditvi talcev, podobno kot so ga imeli konec novembra v okviru začasne prekinitve ognja. Tako bi lahko namreč preprečili podobne smrtne incidente, kot je bil v petek, so prepričani.

Na meji med Libanonom in Izraelom novi spopadi

Nemirno je tudi na meji med Libanonom in Izraelom. Izraelska zračna obramba je namreč prestregla dva brezpilotna letalnika, ki ju je iz Libanona izstrelilo tamkajšnje oboroženo gibanje Hezbolah. Eden od letalnikov je strmoglavil na območje mesta Margaliot, je sporočila izraelska vojska in dodala, da se je odzvala s povračilnimi napadi. V napadu naj bi bili ranjeni štirje izraelski vojaki.

V več krajih na severu Izraela je bilo zjutraj slišati sirene, ki so opozarjale na morebitne napade. Po poročanju tamkajšnjih medijev so bili v napadu z brezpilotniki ranjeni štirje izraelski vojaki. Izrael sicer tega uradno še ni potrdil, navaja katarska televizija Al Džazira.

Hezbolah je medtem sporočil, da je izvedel napade na izraelski vojaški objekt.

Obstreljevanje je terjalo smrtne žrtve na obeh straneh meje. Gre za najhujšo zaostritev konflikta na območju od druge libanonske vojne leta 2006.

Izraelske sile pomotoma ubile tri talce