Sirska vojska pomaga pri zatiranju protestov. Foto: EPA
Sirska vojska pomaga pri zatiranju protestov. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik visokega komisariata Združenih narodov za človekove pravice Rupert Colville je povedal, da so podatke o številu žrtev pridobili od zanesljivih virov iz Sirije in tudi drugod.

ZN poseduje podroben seznam z imeni posameznikov, ki so bili ubiti od začetka protestov sredi marca. Protesti so se začeli z zahtevami po reformah, a so po ostrem odzivu oblasti protestniki kmalu začeli zahtevati tudi odstop predsednika Bašarja Al Asada.

Število žrtev bi lahko še naraslo, saj številne ljudi še vedno pogrešajo in morajo njihovo usodo Združeni narodi šele ugotoviti. Podatke o žrtvah prodemokratičnih protestov so objavili dan prej, preden bo Svet združenih narodov za človekove pravice obravnaval stanje človekovih pravic v Siriji.

Sirske oblasti vseskozi zanikajo poročila o kršitvah človekovih pravic in pojasnjujejo, da nimajo druge izbire, kot da vzpostavijo zakon in red. Za nemire so obtožile teroristične skupine in sile iz tujine.

Ubijajo otroke
Sirski aktivist Radvan Ziadeh, ki živi v izgnanstvu, je sporočil, da so od začetka protestov oblasti zaprle več kot 30.000 ljudi, mnoge v šole in na stadione, ki so jih spremenili v zapore.

"Množični poboji se nadaljujejo. Ti zapori so nočna mora za Sirce," je dejal in povedal, da je zaprtih pet članov njegove družine.

Njegov Center za študije človekovih pravic v Damasku ima dokumentirano 183 primerov smrti otrok v rokah pripadnikov sirskih varnostnih sil, mnogi med njimi so podlegli mučenju.