Tarče mamilarskih kartelov so zadnje čase predvsem centri za odvajanje od mamil. Foto: EPA
Tarče mamilarskih kartelov so zadnje čase predvsem centri za odvajanje od mamil. Foto: EPA

Mediji v zvezni državi Nayarit so poročali, da so bili žrtve predvsem mladi fantje, ki so se v enem izmed rehabilitacijskih centrov zdravili zaradi odvisnosti od mamil. Morilci so žrtve postavili v vrsto pred avtopralnico in jih postrelili. 15 fantov je umrlo, najmanj dva pa sta bila ranjena. Mehiški predsednik Felipe Calderon je takoj, ko je izvedel za tragično novico, pozval k minuti molka za žrtve napada.

Mehiška policija je sporočila, da so centri za odvajanje od mamil zadnje čase redne tarče napadov mamilarskih kartelov, ki so prepričani, da se v klinikah zdravijo pripadniki sovražnih kartelov. Pred nekaj dnevi so napadalci ubili več kot deset nekdanjih odvisnikov v enem izmed centrov v Tijuani, septembra pa je v podobnem napadu umrlo 28 pacientov klinike v Ciudad Juarezu. Zaradi odgovornosti za zadnji napad je policija že aretirala pet moških, pripadnikov kartela Sinaloa.

Samo letos v Mehiki umrlo že 7.000 ljudi
Nasilje, povezano z mamili, se je v Mehiki razširilo že čez meje obvladljivega. Od leta 2006, ko je predsednik Calderon napovedal odločno vojno mamilarskim kartelom, je v spopadih med njimi umrlo že več kot 28.000 ljudi, samo letos pa je tovrstno nasilje zahtevalo že 7.000 življenj.

Mehiški predsednik je pred kratkim nastopil na britanski televiziji BBC, kjer je povedal, da bi morale ZDA narediti več za zajezitev nasilja v Mehiki, in sicer tako, da bi zmanjšale povpraševanje po mamilih in omejile nezakonito trgovino z orožjem med ZDA in Mehiko, saj ta konča v rokah pripadnikov mamilarskih kartelov.