Mladića so iz Beograda v torek prepeljali v Haag, kjer zdaj v zaporu v Scheveningnu čaka na začetek sojenja. Foto: EPA
Mladića so iz Beograda v torek prepeljali v Haag, kjer zdaj v zaporu v Scheveningnu čaka na začetek sojenja. Foto: EPA
Ratko Mladić in Radovan Karadžić
Mladić in Karadžić - nekoč sodelavca, zdaj pa sostanovalca v Scheveningnu. Morda bodo njuna procesa celo združili. Foto: EPA
Mladićevi sostanovalci

Mladićevo zdravstveno stanje naj bi se po odvetnikovih besedah poslabšalo zaradi dolgih let zapostavljanja zdravstvenih uslug.
"Ratko Mladić je v zaporniški bolnišnici ... Dostojne zdravstvene nege ni bil deležen že leta in njegovo stanje ni dobro," je povedal beograjski odvetnik Aleksandar Aleksić, ki ga je haaško sodišče danes imenovalo za Mladićevega začasnega pravnega zastopnika.
Zastopnik je še potrdil, da Mladić zaradi kapi, ki jo je utrpel pred leti, ne more uporabljati ene roke, da pa je duševno priseben in odziven.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je pred tem sporočilo, da se bo Mladić pred sodiščem prvič pojavil v petek ob 10. uri. V odločitvi, ki jo je podpisal namestnik tajnika haaškega sodišča Ken Roberts, so zapisali, da bo Aleksić Mladića zastopal v petek in v drugih primerih, dokler ne bo imenovan njegov stalni odvetnik.

Začasnega odvetnika je sodišče Mladiću dodelilo, ker se nekdanji general še ni izrekel, kdo ga bo zastopal pred sodiščem oz. kako namerava pripraviti svojo obrambo. Aleksić bo Mladića še danes obiskal v priporu, razpravljala pa naj bi o obtožnici in o strategiji obrambe, sicer pa obstaja možnost, da se bo Mladić zagovarjal sam, kar so v preteklosti že storili nekateri haaški obtoženci, med njimi tudi Slobodan Milošević.

Bo Mladić zavrnil izrekanje o krivdi?
Nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić se bo v petek pred sodniki izrekel o svoji krivdi glede točk obtožnice. Ta ga v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v Bosni in Hercegovini ter genocida v Srebrenici, kjer je bilo leta 1995 ubitih več kot 8.000 Bošnjakov. Mladić lahko ob prvem nastopu zavrne izrekanje o krivdi, v tem primeru pa bo moral odgovor podati v enem mesecu. Po poročanju srbskih medijev naj bi se tako tudi zgodilo.

Sodnike, ki bodo sodili v procesu proti Mladiću, je sodišče izbralo že prejšnji teden, takoj po odmevni aretaciji. Predsedujoči sodnik bo Nemec Christopher Flügge, Mladiću pa bosta sodila še Alphons Orie iz Nizozemske in Južnoafričan Bakone Justice Moloto.

Mladić je hudo bolan in ne bo mogel prestati sojenja
Mladićev odvetnik v Beogradu Miloš Šaljić je medtem srbskim medijem sporočil, da ima Mladić limfom in da verjetno ne bo mogel prestati sojenja pred haaškim sodiščem. Šaljić je v beograjskem časniku Press objavil celo zdravniško diagnozo iz leta 2009, iz katere je razvidno, da je bil nekdanji srbski poveljnik med 20. aprilom in 18. julijem operiran in da je prejemal kemoterapijo.

Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je za isti časnik te trditve zavrnil in dejal, da je objavljena diagnoza ponaredek in da je domnevna bolezen le del Mladićeve obrambne strategije. Sicer pa bodo Mladića v priporu v Scheveningnu natančno pregledali in ga v primeru, da je bolan, tudi primerno oskrbeli.

Mladić trenutno še v izolaciji
Mladića so srbske varnostne sile aretirale 26. maja po 16 letih na begu, po zavrnitvi pritožbe na izročitev pa ga je Beograd v torek izročil Haagu, kjer čaka na sojenje v priporu v Scheveningnu. Za zdaj je še izoliran od ostalih sojetnikov, kar je po besedah haaškega sodišča standardni postopek, kmalu pa ga bodo preselili v njegovo celico, kjer bo bival sam in bo imel telefon, televizijo in računalnik.

Mladićevi sostanovalci