Letalo družbe Asiana je pristalo z odprtimi vratmi. Foto: EPA
Letalo družbe Asiana je pristalo z odprtimi vratmi. Foto: EPA

Letalo Airbus A321-200 je na domačem poletu med otokom Džedžu in Daegujem prevažalo 194 potnikov. Incident se je zgodil blizu vzletno-pristajalne teze na mednarodnem letališču Daegu, približno 240 kilometrov jugovzhodno od Seula.

Ko je bilo letalo približno 200 metrov nad tlemi, je potnik, ki je sedel blizu zasilnega izhoda, "ročno odprl vrata s premikom ročice", je povedal predstavnik južnokorejskega prevoznika. Na posnetku incidenta je videti, kako sunki vetra vdrejo skozi odprta vrata, naslonjala sedežev se tresejo, ljudje pa prestrašeno kričijo.

Po poročanju BBC-ja stevardese moškega niso mogle ustaviti, ker so se že pripravile na pristanek. Po besedah prič je moški skušal skočiti skozi vrata. Vrata so ostala odprta vse do pristanka.

Zaradi nepričakovanega odprtja vrat so imeli nekateri potniki težave z dihanjem, nekateri so omedleli, nekaj ljudi pa so po pristanku odpeljali v bolnišnico, vendar ni bilo večjih poškodb ali škode, je še dodala letalska družba. Hospitaliziranih je bilo devet ljudi.

Družba Asiana Airlines je sporočila, da je policija sprožila preiskavo incidenta, južnokorejske oblasti pa so moškega ob pristanku aretirale. Dodali so, da jim ni pojasnil, zakaj je to storil. V času incidenta ni bil pod vplivom alkohola ali drugih substanc.