Foto:
Foto:
Nasprotniki pohoda
Javnemu pohodu so nasprotovale celo nekatere skupine istospolno usmerjenih. Foto: EPA

Organizatorji parade so želeli k spomeniku neznanega junaka položiti cvetje, vendar je policija zaprla vrata, ki vodijo v park s spomenikom, in začela aretacijo aktivistov.

Istočasno je izbruhnil tudi spopad med predstavniki verskih aktivistov in skrajnežev na eni ter udeležencev pohoda na drugi strani. Priprtih je bilo okoli 70 ljudi, med njimi 50 udeležencev pohoda. Kamere televizije so pokazale tudi okrvavljenega nemškega člana parlamenta Volkerja Becka, ki se je tudi udeležil pohoda. Beck, voditelj stranke Zelenih in znani nemški gejevski aktivist, je dejal, da so ga napadli s kamenjem in pestmi. Povedal je, da jih varnostne enote z ničemer niso zaščitile.

"Mi smo Rusi. Mi smo pravoslavci. Ti vojaki so umrli zato, da lahko živimo kot Rusi, ne pa zato, da lahko ti ljudje pridejo in delajo, kar se jim zljubi," je dejal eden izmed nasprotnikov pohoda, ki jih je bilo dvakrat več od pohodnikov. Nasprotniki so pohod nenehno spremljali in obenem vzklikali gesla, kot je: "Moskva ni Sodoma!".

Sovražno rusko okolje do gejev
Vodje so pohod označile za veliko zmago. Oblasti so pohod prepovedale, voditelji vseh pomembnejših verstev pa so ga obsodili. Proti pohodu so se izrekle tudi nekatere gejevske skupine, saj je bil po njihovem mnenju preveč izzivalen v okolju, ki je proti istospolni usmerjenosti izrazito nenaklonjeno.

Istospolna usmerjenost je v Rusiji dekriminalizirana od leta 1993. Čeprav v velikih mestih obstajajo nekateri gejevski klubi, pa v javnosti geji nikoli ne kažejo svojih istospolnih nagnjenj.