Privrženci Musavija že teden dni protestirajo proti izidom na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Privrženci Musavija že teden dni protestirajo proti izidom na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Protest v Teheran
Iranci so priča največjim protestom po islamski revoluciji leta 1979. Foto: Reuters
Protesti v Teheranu
Ker so tuji mediji podvrženi omejitvam pri poročanju o protestih v Iranu, v svet fotografije pošiljajo iranski blogarji. Foto: Reuters
V Iranu vse bližje vrelišču

Musavi je svoje privržence nagovoril v južnem delu Teherana in jim zagotovil, da bo nadaljeval svojo pot. V pismu vrhovnemu zakonodajnemu telesu je zapisal, da bi morale biti volitve razveljavljene, in izrazil prepričanje, da so bili izidi določeni že nekaj mesecev nazaj.

Čeprav so organizatorji protestov odpovedali sobotni shod, so se v iranski prestolnici zbrali privrženci Musavija. Policija jih je razgnala z vodnimi topovi in solzivcem, ko so se skušali prebiti do središča mesta. Na mestnih ulicah so navzoči številni pripadniki varnostnih sil - vojaški policisti, protiprotestne enote, tajni agentje in milica basidž.

Musavijevi privrženci so v južnem delu Teherana zažgali poslopje, ki ga uporabljajo podporniki zdajšnjega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Po pričevanju očividcev je policija s streljanjem v zrak razgnala privržence Musavija in Ahmadinedžada.

V mavzoleju ajatole Homeinija v Teheranu se je razstrelil samomorilski napadalec. Iranske tiskovne agencije poročajo, da sta bila v incidentu pri svetišču vodje iranske islamske revolucije ranjena dva človeka.

Deset odstotkov v ponovno štetje
Vrhovno zakonodajno telo je medtem odredilo ponovno štetje desetih odstotkov volilnih glasov na spornih predsedniških volitvah, vendar pa ni privolilo v ponovne volitve.

"Čeprav iranski vrhovni svet nima vseh pooblastil, bomo ob navzočnosti predstavnikov treh poraženih predsedniških kandidatov znova prešteli deset odstotkov naključnih volilnih glasovnic," je v televizijski izjavi dejal predstavnik Sveta varuhov.

Vrhovni iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je v govoru med petkovo molitvijo pozval h končanju protestov in ob tem opozoril, da bodo "v primeru prelivanja krvi odgovornost prevzeli voditelji protesta".

"Vključno z današnjim dnem bo vsakršen shod, ki bo naperjen proti izidom volitev, nezakonit. Policisti bodo odločno obračunali z nepridipravi," je Hamenejeve besede v petkovem nagovoru podkrepil predstojnik policistov.

Ajatola je v govoru tudi priznal veljavnost izidov predsedniških volitev prejšnji petek in zmago Ahmadinedžada. A kot je mogoče razbrati iz poročanja iz Irana, so opozorila Ali Hameneja nekatere protestnike še bolj utrdila v njihovi nameri, da na ulicah izražajo svoje nasprotovanje njegovi zmagi.


Novih volitev ne bo
Domnevno "poraženi" predsedniški kandidati Mir Husein Musavi, Mehsen Razaj in Mehdi Karubi bi se morali srečati na izrednem sestanku z najvišjim iranskih organom Svetom varuhov, a po poročanju državne televizije Press TV se Musavi in Karubi srečanja nista udeležila, več podrobnosti pa ni znanih.

Ali bodo protestirali tudi podporniki Razaja in Musavija, še ni znano. Naj spomnimo, da so po objavi izidov volitev 13. junija, na katerih je Ahmadinedžad zmagal s 63 odstotki volilnih glasov, Musavi pa jih je prejel 36, Musaviji podporniki organizirali nezakonit shod. Po poročanju iranskih medijev je v njem umrlo sedem oz. osem ljudi. Shod je bil eden večjih po iranski revoluciji leta 1979.

V Iranu vse bližje vrelišču