Elon Musk je na oder Bratov Italije prišel s sinom. Foto: EPA
Elon Musk je na oder Bratov Italije prišel s sinom. Foto: EPA

"Albansko ustavno sodišče je storilo, kar je moralo", kar pa je tudi "dokaz, da ga ne nadzorujem", je albanski premier Edi Rama dejal na shodu, konferenci in hkrati zabavnem dogodku, ki ga v Rimu pod geslom "Dobrodošel nazaj, italijanski ponos" organizira stranka Bratje Italije premierke Giorgie Meloni. Rama je prepričan, da bo tiransko sodišče presodilo v prid gradnji dveh migrantskih centrov Italije na albanskih tleh. Hkrati je zanikal, da bi Albanija sklepala podobne dogovore z drugimi državami, saj da je odnos z Italijo posebej čvrst.

Sorodna novica Albansko ustavno sodišče mora odločiti o dogovoru glede sprejemnih centrov za prebežnike

Največ pozornosti pa je na dogodku v Rimu pritegnil najbogatejši Zemljan Elon Musk, ki ocenjuje, da človeštvo najbolj ogrožajo nizka demografska slika, nevarnost jedrske vojne in umetna inteligenca, če ta ne bo nadzorovana.

Na oder Bratov Italije je prišel s sinom in se med drugim zavzel za več zakonitega in konec nezakonitega priseljevanja ter za zmernost pri brzdanju podnebnih sprememb, pri čemer je ocenil, da govedoreja ni pomembna.

Musk je izrazil tudi nasprotovanje "politični korektnosti progresivcev", češ da z oštevanjem ljudi samo omejujejo svobodo govora. To je sicer pretežno v sozvočju z vrednotami Bratov Italije Giorgie Meloni.

Sunak: Če bodo ljudje izvedeli, da ne bodo mogli ostati, ne bodo niti prišli

Med gosti dneva je bil še britanski premier Rishi Sunak. Po trilaterali z Meloni in Ramo so z italijanske vladne palače sporočili, da so se premierji zavezali tesnejšemu sodelovanju pri migracijah, ki jih je treba obravnavati strukturno.

"Giorgia načrtuje, da bo prosilce za azil poslala v Albanijo, jaz pa sem pripravil zakon, s katerim jih bomo lahko poslali v Ruando – če bodo ljudje izvedeli, da ne bodo mogli ostati, ne bodo niti prišli," je prepričan Sunak.

Med poslušalci konference je sicer opazno nižja povprečna starost kot pri podobnih dogodkih na levem političnem bregu.