Z zbranimi sredstvi želijo pomagati ljudem v Keniji, Etiopiji in Somaliji, ki jih je prizadela huda suša, širšo regijo pestijo tudi konflikti in gospodarske krize.

Združeni narodi opozarjajo, da nujno pomoč, namenjeno tudi reševanju življenj, v trojici držav potrebuje 43 milijonov ljudi. "Brez takojšnega in zajetnega financiranja se bodo nujne operacije ustavile in ljudje bodo umrli," je v New Yorku dejal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Za pomoč naj bi bilo po ocenah potrebnih sedem milijard dolarjev, česar zbranim predstavnikom držav danes ni uspelo doseči, a urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) je sporočil, da se bo s tem vendarle dalo izogniti lakoti na območju.

Slovenija je na današnji konferenci sodelovala s prispevkom 200.000 evrov. Sredstva, ki bodo namenjena Svetovnemu programu za hrano (WFP), bo Slovenija glede na odločitev vlade iz preteklega tedna namenila s proračunske postavke ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Države na Afriškem rogu – Džibuti, Etiopija, Eritreja, Kenija, Somalija, Južni Sudan in Sudan – se od konca leta 2020 spopadajo z najhujšo sušo v zadnjih 40 letih. Zaradi odsotnosti deževnih obdobij so se v stiski znašli milijoni ljudi, letina je zdesetkana, več milijonov glav živine je poginilo.

V Etiopiji, Keniji in Somaliji se s hudo obliko prehranske negotovosti spoprijema približno 23,5 milijona ljudi, opozarja Ocha.