Ob nekaj manj kot 46-odstotni volilni udeležbi je dosedanji predsednik, ki ga obtožujejo korupcije, prejel 58,95 odstotka glasov.

Rajoelino, nekdanjega župana madagaskarske prestolnice Antananarivo, tekmeci obtožujejo korupcije, pohlepa in zatiskanja oči pred plenjenjem naravnih virov države, vključno z njenimi dragocenimi gozdovi rožnega lesa. "Kakšni rezultati? Kakšne volitve?" se je glasil odgovor opozicije na prošnjo francoske tiskovne agencije AFP za komentar Rajeolinove zmage.

11 milijonov volivcev je 16. novembra izbiralo med dosedanjim predsednikom, ki se je na oblast prvič zavihtel leta 2009, in 12 drugimi kandidati. Medtem je deset konkurentov volitve, ki so jih označili za farso, bojkotiralo in k temu pozvalo tudi volivce, 49-letni Rajoelina pa je osvojil svoj tretji mandat.

Z nekaj manj kot 59 odstotki glasov je premagal odstavljena nekdanja predsednika Marca Ravalomanano in Sitenyja Randrianasoloniaiko, ki sta prejela 12 oziroma 14 odstotkov glasov. Pri tem je bila volilna udeležba najnižja v zgodovini te izjemno revne države, poroča BBC.

Opozicija sicer še ni sporočila, ali bo uradno izpodbijala izid volitev, prav tako pa prebivalcev ni pozvala k nadaljnjim protestom. Ti so se v državi vrstili tedne pred volitvami, policija pa jih je največkrat nasilno razgnala. Osem držav in organizacij, vključno z EU-jem in ZDA, je izrazilo zaskrbljenost nad "nesorazmerno uporabo sile".

Rezultate volitev mora sicer v devetih dneh potrditi še madagaskarsko vrhovno ustavno sodišče, v tem času pa je mogoče vložiti pritožbe v primeru izpodbijanja rezultatov, navaja AFP.