Foto: Reuters
Foto: Reuters

Moškega so pridržali v mestu Žilina na severu Slovaške, potem ko je poklical reševalne službe in dejal, da želi nabaviti pištolo in da namerava ponoviti to, "kar se je zgodilo v Pragi".

Moškemu grozi kazenski pregon zaradi širjenja splošnega preplaha, za kar je zagrožena najvišja kazen dveh let zapora.

Policija je objavila videoposnetek, ki prikazuje policiste, oborožene z avtomatskim orožjem, kako kmalu zatem vlomijo v njegovo stanovanje in ga aretirajo.

Na Češkem je v četrtek 24-letnik v strelskem pohodu na Karlovi univerzi v Pragu ubil 14 ljudi, 25 pa ranil. Po podatkih policije je streljal naključno po hodnikih in predavalnicah fakultete. Po podatkih policije se je napadalec nato sam ustrelil, ko so ga obkolili policisti.

Strelca je policija iskala že pred napadom, potem ko so v kraju Hostoun blizu Prage našli mrtvega njegovega očeta. Sumijo, da je 24-letnik povezan z njegovo smrtjo, morda pa tudi z umorom moškega in njegove dvomesečne hčerke prejšnji teden v gozdu na obrobju glavnega mesta. Policija je na domu napadalca našla pištolo, identično tisti, s katero je bil zagrešen omenjeni umor.

Oblasti so napovedale, da bodo v prihodnjih dneh pozornejši na ljudi, ki bi jih napad lahko navdihnil, pa tudi na morebitne grožnje.

Na Češkem je policija medtem aretirala moškega, ki je grozil, da bo ubil člane družine strelca iz Prage. Na domu aretiranega so našli orožje, ki ga je imel v zakoniti lasti.

V petek pa so policisti v vasi na zahodu države aretirali moškega, ki je grozil, da bo postrelil sosede. Izkazalo se je, da je bil pijan in neoborožen, poroča BBC.

Policisti so bili poklicani tudi na prometno križišče v Pragi po poročilih o moškem, ki naj bi v rokah držal granato. Strokovnjaki za razstreliva so na prizorišču ugotovili, da šlo za ponaredek. Aretirana sta bila dva moška, po poročanju medijev sta tujca.

V soboto zvečer pa je bil za nekaj časa evakuiran terminal 2 praškega letališča, potem ko je angleško govoreči moški poklical policijo in dejal, da je na letališču podtaknjenih pet bomb. Policija je terminal pregledala, nato je začel spet obratovati. Incident ni vplival na polete.