Nešić (na fotografiji skrajno desno) v volilnem štabu Vučićeve liste Srbija se ne sme ustaviti. Foto: EPA
Nešić (na fotografiji skrajno desno) v volilnem štabu Vučićeve liste Srbija se ne sme ustaviti. Foto: EPA

Kot so poročali številni mediji, je na nedeljske predčasne volitve v Srbiji prišlo tudi veliko volivcev iz sosednje Bosne in Hercegovine, natančneje iz njene srbske entitete Republike Srbske, za kar po ocenah pravnih strokovnjakov ni bilo nobene podlage.

Na volišča predvsem v Beogradu, kjer je imela opozicija z listo Srbija proti nasilju največ možnosti, da premaga vladajočo Srbsko napredno stranko, so volivce iz Republike Srbske dovažali s številnimi avtobusi na zbirno mesto v dvorani Štark Arena, od koder so jih nato razvozili na volišča po prestolnici.

Med volivci iz sosednje države je največ prahu dvignil notranji minister BiH-a Nenad Nešić, ki se je z glasovanjem na volišču v Srbiji javno pohvalil na družbenih omrežjih. "Danes sem glasoval na parlamentarnih in mestnih volitvah v republiki Srbiji," je zapisal. Po glasovanju se je Nešić pojavil v volilnem štabu liste Srbija se ne sme ustaviti ob predsedniku Aleksandru Vučiću.

Potem ko so mediji poročali, da je glasoval na volišču v Beogradu, je Nešić na Facebooku to zanikal in dejal, da je glasoval v Novem Sadu. "Skupina lažnivcev, Tepić Aleksić, Djilas in drugi zavajajo državljane. Volil sem v Novem Sadu na volilnem mestu 180. Srbija se ne sme ustaviti!" je zapisal.

Nešić je notranji minister BiH-a postal letos januarja. Foto: Facebook profil Nenada Nešića
Nešić je notranji minister BiH-a postal letos januarja. Foto: Facebook profil Nenada Nešića

Državna volilna komisija ni poročala o večjih nepravilnostih. Ničesar spornega ni ugotovila niti v dovažanju volivcev iz Republike Srbske na volišča v Beogradu, volilni dan pa je označila za bolj regularnega od volilnega dneva na lanskih volitvah.

Potrjena zmaga SNS-a

Po skoraj vseh preštetih glasovih so v ponedeljek zvečer volilne oblasti potrdile zmago Srbske napredne stranke (SNS) na predčasnih parlamentarnih volitvah in lokalnih volitvah v Beogradu.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah je SNS na podlagi 96,7 odstotka preštetih glasov po podatkih državne volilne komisije osvojila 47 odstotkov glasov. To pomeni, da bo imela več kot 125 poslanskih sedežev od 250, s tem pa absolutno večino. Lista, zbrana okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, je osvojila skoraj sedem odstotkov glasov, Srbija proti nasilju pa skoraj 24 odstotkov glasov.

Triodstotni parlamentarni prag bosta prestopili tudi Nada in lista Mi – glas ljudstva s po pet odstotki glasov. V parlament bo prišlo tudi pet manjšinskih list.

Protesti opozicije v Beogradu

Opozicija zaradi številnih nepravilnosti zahteva razveljavitev volitev v prestolnici, zaradi česar so v ponedeljek potekali tudi množični protesti. Protesti opozicije so se nadaljevali tudi danes.

Vidna predstavnika opozicije Miroslav Aleksić in Marinika Tepić sta ob tem napovedala gladovno stavko, pri kateri bosta po lastnih navedbah vztrajala do razveljavitve rezultatov volitev v Beogradu.

Eden od predstavnikov koalicije Srbija proti nasilju (SPN) je za Tanjug povedal, da so se protestniki zbrali v podporo Tepićevi in Aleksiću pri gladovni stavki. Želeli naj bi tudi izpostaviti, da je treba spoštovati voljo državljanov in ponoviti volitve, vsaj v Beogradu. Aleksić je sicer k protestu pozval tudi druge opozicijske stranke.

Mestna volilna komisija v Beogradu je neuradne rezultate lokalnih volitev na podlagi nekaj več kot 92 odstotkov glasov sporočila v ponedeljek zvečer. SNS, ki jo je do nedavnega vodil Vučić, je osvojil 39 odstotkov glasov oz. 49 od 110 sedežev v beograjski skupščini.

Vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Srbija proti nasilju, ki jo sestavljajo levo-liberalne stranke in sredinske stranke, je po dosedanjih podatkih volilne komisije dobila 34 odstotkov glasov oz. 42 sedežev. V beograjski skupščini bodo še desna koalicija Nada s sedmimi sedeži ter lista okoli Dačićevega SPS-ja in lista Mi – glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović, s po šestimi sedeži.

Sorodna novica "V Srbiji pravijo, da se volitve ne dobivajo z glasovanjem, ampak s štetjem"

Gladovna stavka opozicijskih politikov

V Beogradu so protestniki, ki so med shodom obmetavali stavbo sedeža državne volilne komisije z jajci in poskušali prebiti zaščitno ograjo, želeli preprečiti izvedbo seje državne volilne komisije. Po poročanju srbske javne radiotelevizije RTS so tudi fizično napadli direktorja državnega zavoda za statistiko Miladina Kovačevića, zaradi česar so pridržali enega človeka.

Vidna predstavnika opozicije Miroslav Aleksić in Marinika Tepić sta napovedala gladovno stavko. Kot sta dejala, bosta pri tem vztrajala do razveljavitve izidov volitev v Beogradu.

"Imamo primer, ko je notranji minister druge države, Bosne in Hercegovine, glasoval na lokalnih volitvah v Beogradu. Tu smo, da izročimo dokaze o nepravilnostih; še več jih imamo. S kolegom Miroslavom Aleksićem pa bova v poslopju komisije ostala dlje časa in začenjava gladovno stavko," je dejala Tepić.

"Mednarodno skupnost pozivamo, naj ne molči, ampak naj zaščiti demokracijo v Srbiji. Pričakujem, da bodo priznali krajo in nepravilnosti. Ni sramotno izgubiti, sramotno je krasti in prebivalce Beograda so sramotno pokradli," je povedal Aleksić.

Vučić: Srbija je resna država

Protest opozicije v Beogradu. Foto: EPA
Protest opozicije v Beogradu. Foto: EPA

Kljub protestom so sejo volilne komisije izvedli. Na njej so zavrnili vse pritožbe, ki so jih prejeli zaradi izvedbe volitev na državni ravni. Predsednik volilne komisije Vladimir Dimitrijević je opozoril, da državna volilna komisija ne more razpisati niti izvesti novih volitev v Beogradu.

Na številne nepravilnosti so na nedeljskih volitvah opozorili tudi domači in tuji opazovalci. Med drugim so presodili, da rezultati volitev v Beogradu ne odražajo volje volivcev, ki tam živijo.

"Ljudem v Srbiji želim sporočiti, naj ne skrbijo preveč zaradi neodgovornega obnašanja posameznih politikov. Srbija je resna država, v kateri vladajo mir, red in zakoni, in tudi volitve so bile poštene," je vse skupaj komentiral predsednik Vučić.

V Srbiji so v nedeljo poleg predčasnih parlamentarnih volitev in lokalnih volitev v Beogradu potekale tudi volitve v številnih drugih mestih in občinah ter pokrajinske volitve v Vojvodini.

Bruselj: Volilni sistem v Srbiji potrebuje občutno izboljšanje

Volilni sistem v Srbiji potrebuje občutno izboljšanje, pa je v odzivu na predhodno poročilo opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) o volitvah v Srbiji poudarila Evropska unija.

"Na podlagi predhodnih ugotovitev in zaključkov z zaskrbljenostjo ugotavljava, da volilni proces potrebuje občutno izboljšanje in nadaljnje spremembe. Ustrezno delovanje srbskih demokratičnih institucij je namreč v središču približevanja Srbije EU-ju," sta v skupni izjavi zapisala visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Poudarila sta, da mora Srbija priporočila, ki jih bosta Ovse ter Ovsejev urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) podala v končnem poročilu, implementirati čim prej.
Borrell in Varhelyi pričakujeta, da bodo pristojne nacionalne oblasti transparentno preučile poročila o domnevnih nepravilnostih na nedeljskih volitvah, tudi v povezavi z lokalnimi volitvami, vključno z Beogradom, so sporočili v Bruslju.

Da so nepravilnosti, ki jih je ugotovil ODIHR, nesprejemljive za državo kandidatko za članstvo v EU-ju, pa so poudarili na nemškem zunanjem ministrstvu.

Z ameriškega State Departmenta so medtem sporočili, da poročilo opazovalcev še preučujejo in da ga še ne morejo komentirati. "Pozdravljamo možnost nadaljnjega sodelovanja s prihodnjo srbsko vlado za okrepitev demokracije in vladavine prava ter zagotavljanje regionalne stabilnosti," je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

Pozneje je Washington srbske oblasti pozval, naj naslovijo pomisleke, ki se vrstijo glede volitev. "Trditve o nepravilnostih, o katerih so poročale tako Ovse kot druge skupine za opazovanje volitev, je treba raziskati, nasilje nad volilnimi organi, novinarji in akreditiranimi opazovalci – o katerem smo videli poročila – pa je nesprejemljivo," je poudaril Miller.

Protest opozicije v Srbiji