Obamo je na tiskovni konferenci spremljal novi podpredsednik Joe Biden. Foto: Reuters
Obamo je na tiskovni konferenci spremljal novi podpredsednik Joe Biden. Foto: Reuters
Barack Obama
Novinarjev se je kar trlo. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je že zavihal rokave in zagrizel v delo. Foto: Reuters
Rahm Emanuel
Rahm Emanuel velja za ostrega in napadalnega politika. Foto: EPA
Laura in George Bush
Ameriški predsedniški par Bush se bo moral kmalu posloviti od Bele hiše. Foto: EPA

Novoizvoljeni ameriški predsednik se je najprej srečal s 17 svetovalci za gospodarstvo, ki so mu pomagali že v volilni kampanji, nato pa je v hotelu Hilton v Chicagu odgovarjal na novinarska vprašanja - največ jih je bilo v zvezi z finančno krizo, v kateri se je znašla država.

Reševanje tudi avtomobilske industrije
"Ne podcenjujem naloge, ki je pred menoj. Takoj se moramo odločiti za nekatere pomembe ukrepe." Dejal je še, da če kongres do njegove zaprisege 20. januarja ne bo sprejel obsežnega finančnega svežnja kot spodbudo za oživitev gospodarske rasti, bo to njegov prvi korak, omenil pa je tudi pomoč avtomobilski industriji, ki jo je trenutna kriza zelo prizadela.

Vse več ljudi na cesti
MInistrstvo za delo je danes objavilo poročilo, v katerem je zapisalo, da je v oktobru 240.000 Američanov ostalo brez dela, v letošnjem letu pa že 1,2 milijona. Stopnja brezposelnosti se je z 6,1 odstotka dvignila na 6,5, kar je največ po marcu leta 1994.

Za pomembne stolčke veliko kandidatov
Kot je bilo pričakovati, o imenih, ki bodo sestavljala njegovo ekipo, ni govoril, a po Washingtonu kroži kar nekaj imen. Za finančnega ministra omenjajo predsednika newyorške rezervne banke Timothyja Geithnerja in nekdanjega finančnega ministra Lawrenca Summersa. Za mesto državnega sekretarja oziroma ministra za zunanje zadeve, ki bo nasledil Condoleezzo Rice, se pogosto omenja nekdanji demokratski predsedniški kandidat John Kerry, zdajšnji senator iz Massachusettsa, pa tudi senator Christopher Dodd, guverner Bill Richardson in nekdanji mirovni posrednik Richard Holbrooke. Na mestu obrambnega ministra naj bi "za določeno obdobje" ostal zdajšnji minister Robert Gates.

Emanuel prva potrjena izbira
Sicer je senator iz Illinoisa že v četrtek imenoval prvega člana svoje administracije. Položaj vodje kabineta Bele hiše, ki je eden nejpomembnejših položajev v administraciji, je ponudil kongresniku iz Illinoisa in svetovalcu nekdanjega predsednika Billa Clintona, 49-letnemu Rahmu Emanuelu, ki je ponudbo že sprejel. Emanuel je dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se bodo Američani obeh strank združili za skupen namen, za dobro države.

Emanuel je bil med letoma 1993 in 1998 višji svetovalec takratnega predsednika Clintona, nato je bil nekaj časa investicijski bankir, pred šestimi leti pa je bil izvoljen v predstavniški dom. V kongresu je nato hitro napredoval in leta 2006, ko so demokrati prevzeli večino v predstavniškem domu, prevzel vodenje odbora za kampanje. Med izborom demokratskega predsedniškega kandidata je bil nevtralen, dokler Hillary Clinton ni izgubila, saj je imel dobre odnose tako z družino Clinton kot z družino Obama, nato pa se je postavil na stran Obame. Emanuel velja za ostrega in napadalnega politika, ki je hkrati izjemno učinkovit.

Televizijska mreža ABC je poročala, da naj bi glavni strateg Obamove predsedniške kampanje David Axelrod sprejel položaj visokega svetovalca v Beli hiši, Robert Gibbs, ki je bil med kampanjo pristojen za stike z javnostmi, pa naj bi postal tiskovni predstavnik Bele hiše.

Osebna zahvala za dobre želje
Obama je sicer po telefonu poklical voditelje devetih držav, zaveznic ZDA, in se jim zahvalil za čestitke. Prvi bodoči temnopolti predsednik ZDA je osebno poklical avstralskega premierja Kevina Rudda, kanadskega premierja Stephena Harperja, nemško kanclerko Angelo Merkel, britanskega premierja Gordona Browna, francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, japonskega premierja Tara Asa, izraelskega premierja Ehuda Olmerta, mehiškega predsednika Felipeja Calderona in južnokorejskega predsednika Lee Myung Baka ter se jim zahvalil za čestitke.

Vsi svetovni voditelji so Obami v torek čestitali ob zmagi na volitvah in dejali, da gre za zgodovinsko zmago v ZDA. Vsi so prepričani, da bo Obama v ameriško politiko prinesel nov veter in nov zagon ter da se bo to poznalo po vsem svetu.

Nova prehodna spletna stran
Obama, ki je svojo kampanjo zasnoval tudi na medmrežju, je v četrtek predstavil tudi svojo novo spletno stran www.change.gov. Pripravili so jo za prehodno obdobje, dokler se novi predsednik ne bo preselil v Belo hišo. Vse obiskovalce spletne strani je zaprosil, da naj mu do januarja posredujejo svoje ideje za prihodnost ZDA. "Zgodba kampanje in tega zgodovinskega trenutka je vaša zgodba. Delite vašo zgodbo in vaše ideje z drugimi ter bodite med tistimi, ki bodo v državo prinesli pozitivne spremembe," je na strani zapisal Obama.

Na spletni strani je tudi ura, ki odšteva dni do Obamove prisege na mestu ameriškega predsednika, portal ponuja povezavo do videoposnetka Obamovega govora ob izvolitvi, na voljo pa so tudi vsi podatki o njegovem programu in prioritetah administracije.

B. T./A. P.