Šukridžumah je bil na FBI-jevem seznamu najbolj iskanih posameznikov. Foto: EPA
Šukridžumah je bil na FBI-jevem seznamu najbolj iskanih posameznikov. Foto: EPA
Pakistan
Pakistanska vojska je junija sprožila ofenzivo proti upornikom v Severnem Vaziristanu, kjer so si zatočišče poiskali talibani in pripadniki Al Kaide. Foto: EPA

Adnan El Šukridžumah je bil ubit v operaciji v pokrajini Južni Vaziristan na severozahodu Pakistana. Gre za do zdaj najvplivnejšega pripadnika Al Kaide, ki ga je ubila pakistanska vojska.

39-letni savdski državljan z gvajanskim potnim listom je nekaj let živel v ZDA, ki so ga obtožile načrtovanja samomorilskih napadov na podzemno železnico v New Yorku leta 2009. Poleg naj bi načrtoval tudi napade v Veliki Britaniji, Panami in na Norveškem. V napadu sta bila še dva njegova sodelavca.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI označuje Šukridžumaha za enega izmed vodij teroristične mreže, ki je bil zadolžen za vodenje operacij v tujini. Za informacije, ki bi vodile do njegovega prijetja, so Američani ponujali pet milijonov dolarjev nagrade.

Pakistanska vojska je sporočila, da se je bil Šukridžumah pred kratkim prisiljen premakniti zaradi vojaške operacije, ki so jo proti skrajnežem v sosednji pokrajini Severni Vaziristan sprožili junija letos.

Arabci v soseski
V noči s petka na soboto so v južnovaziristanski prestolnici Vana prekinili vse telefonske povezave in signale prenosnih telefonov. Pred operacijo so zaprli tudi vse ceste. Domačini so se v jutro prebudili ob zvokih bojnih helikopterjev in premikanju vojaških vozil, ki so se približevala iz več smeri in so bila namenjena proti majhni hiši v soseski, katere prebivalci naj bi simpatizirali s talibani.

Omenjeno hišo so talibanski uporniki več let uporabljali za zatočišče. Po besedah nekega soseda so se pred dvema mesecema v hišo priselili Arabci, ki so hišo zapuščali le ponoči, zato jih sosedje niso videvali.

Eden izmed predstavnikov vojske je povedal, da so najprej sumili, da v hiši zadržujejo kitajske talce, zato so načrtovali operacijo za njihovo osvoboditev, ko so odkrili, da je tam Šukridžumah. Pojasnil je še, da je v napadu na hišo sodelovalo več tisoč vojakov.

Odnosi se znova krepijo
Operacijo so izvedli le nekaj dni po tem, ko se je z enotedenskega obiska v ZDA vrnil poveljnik pakistanske vojske general Rahil Šarif, kar je prvi tak obisk v zadnjih štirih letih. V četrtek je ameriški kongres podaljšal milijardo dolarjev vreden program za operativno podporo pakistanski vojski.

Odnosi med državama so bili sicer v zadnjih letih napeti, predvsem zaradi ameriških napadov z brezpilotnimi letali na islamske skrajneže na pakistanskem ozemlju. Od začetka teh napadov je bilo v Pakistanu ubitih že več tisoč ljudi, med njimi številni civilisti, ki so umrli kot "postranska škoda" vojne proti terorizmu.