Med sodnim postopkom je pred palačo miru v Haagu potekal shod v podpooro Palestincem. Foto: Reuters
Med sodnim postopkom je pred palačo miru v Haagu potekal shod v podpooro Palestincem. Foto: Reuters

"Nemčija se je odločila, da bo pred Meddržavnim sodiščem (ICJ) zagovarjala genocidna in grozljiva dejanja izraelske vlade nad nedolžnimi civilisti v Gazi in na zasedenih palestinskih ozemljih," je v soboto zapisal predsednik Namibije Hage Geingob in ob tem izrazil "globoko zaskrbljenost zaradi šokantne odločitve". "Nobeno miroljubno človeško bitje ne more prezreti pokola, ki se dogaja nad Palestinci v Gazi," je dodal.

Namibijske oblasti so ob tem spomnile, da je Nemčija med letoma 1904 in 1908 v Namibiji zagrešila prvi genocid v 20. stoletju, v katerem je v nečloveških razmerah umrlo več deset tisoč nedolžnih Namibijcev. Nemške kolonialne sile so v Namibiji v tem obdobju namreč izvajale grozodejstva nad prvotnimi ljudstvi Herero in Nama. Poboji so bili del takratne nemške politike kolektivnega kaznovanja.

"Nemčija ne more izraziti zavezanosti konvenciji Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju genocida, medtem ko v isti sapi podpira enakovreden holokavst in genocid v Gazi," je še zapisalo namibijsko predsedstvo. "Predsednik Geingob zato poziva nemško vlado, naj ponovno razmisli o svoji odločitvi, da kot tretja stranka posreduje v obrambo in podporo genocidnim dejanjem Izraela pred Meddržavnim sodiščem," so dodali.

Nemčija je v preteklih letih vrnila Namibiji posmrtne ostanke žrtev genocida nad ljudstvoma Herero in Nama. Foto: EPA
Nemčija je v preteklih letih vrnila Namibiji posmrtne ostanke žrtev genocida nad ljudstvoma Herero in Nama. Foto: EPA

Nemčija odločno na strani Izraela

"Nemška vlada odločno in izrecno zavrača obtožbo o genocidu, ki je bila na ICJ-ju vložena proti Izraelu. Tožba nima nobene dejanske podlage," je namreč v petek dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit. Dodal je, da je Nemčija še posebej zavezana spoštovanju konvencije ZN-a o genocidu, ki po njegovih besedah predstavlja ključen instrument za preprečevanje ponovitve holokavsta. Ob tem je posvaril pred "politično instrumentalizacijo" konvencije.

Nemčija je zaradi svoje zgodovinske odgovornosti za holokavst obrambo Izraela opredelila kot enega temeljnih elementov svoje zunanje politike.

Južna Afrika je tožbo na ICJ-ju, ki jo je doslej podprlo 22 držav ali mednarodnih organizacij, vložila 29. decembra. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

Izrael se je na obtožbe odzval z zgroženostjo in jih zavrnil, ob prvem dnevu javne obravnave tožbe v četrtek pa je Južno Afriko označil za pravno roko palestinskega gibanja Hamas. Tožbo Južne Afrike so kot neutemeljeno zavrnili tudi v ZDA in Veliki Britaniji.