Prek Pakistana gre 40 odstotkov nesmrtonosnih sredstev in opreme za Natove sile v Afganistanu. Foto: EPA
Prek Pakistana gre 40 odstotkov nesmrtonosnih sredstev in opreme za Natove sile v Afganistanu. Foto: EPA

Odnosi med zaveznicama v vojni proti terorizmu so se močno ohladili po lanskem ameriškem napadu na pakistanski strani meje z Afganistanom, ko je bilo ubitih 24 pakistanskih vojakov.

Pakistan je takoj po napadu zaprl oskrbovalne poti na svojem ozemlju, prek katerih Nato oskrbuje svoje sile v Afganistanu.

Že predtem so bili odnosi med državama napeti zaradi napadov ameriških brezpilotnih letal na islamske skrajneže na pakistanskem ozemlju.

ZDA trdijo, da so ti napadi nujni in da so znatno oslabili teroristično mrežo Al Kaida, katere pripadniki so si zavetišče poiskali v odročnih predelih Pakistana ob meji z Afganistanom.

"Brez Pakistana ni prihodnosti Afganistana"
Ponovno odprtje oskrbovalnih poti je pomemben pozitiven premik v odnosih med Washingtonom in Islamabadom, saj so se že pojavila govorice, da bo Pakistan zaradi napetih odnosov v prihodnje izključen iz Natovih pogovorov o prihodnosti Afganistana, kjer je imel Islambad vedno velik vpliv.

Da gre za preboj v odnosih, dokazuje tudi Natovo povabilo pakistanskemu predsedniku Asifu Aliju Zardariju na vrh severnoatlantskega zavezništva od 20. do 21 maja v Chicagu. S pakistanskega veleposlaništva v ZDA so potrdili, da se bo Zardari udeležil vrha.

"To srečanje bo potrdilo močno zavezo mednarodne skupnosti afganistanskemu ljudstvu, in Pakistan ima pomembno vlogo v prihodnosti," je dejala tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu.

Neimenovani ameriški predstavnik je povedal, da bo dogovor verjetno vseboval višje cene za oskrbovanje Natovih sil prek pakistanskega ozemlja.