Foto: Reuters
Foto: Reuters

Münchenski gospodarski inštitut IFO je ugotovil, da industrijsko močna Bavarska že od leta 2019 uvozi več blaga in storitev, kot jih izvozi. Krivec so visoke cene energentov, vendar je trend verjetno dolgoročen. Nemčija mora iznajti nov gospodarski model, priznava tudi finančni minister.

Največja nemška zvezna dežela Bavarska se ponaša z industrijo in izvozom. Njena prejšnja ekonomska moč je stvar preteklosti, ugotavlja inštitut IFO, ki ugotavlja, da industrijska proizvodnja dežele peša, medtem ko se dvigujejo sosednje države, med njimi Avstrija.

Bavarsko tako kot preostalo Nemčijo pestijo pomanjkanje kvalificiranih delavcev, visoke cene energije in zaostanki v digitalizaciji. Strukturnih sprememb pa ne morejo na hitro preobrniti zagonska visoko tehnološka podjetja, ki sicer obetajo.

Statistični podatki kažejo, da se je decembra povpraševanje po nemških izvoznih dobrinah v Združenih državah Amerike zmanjšalo za desetino v primerjavi z novembrom, Kitajska je povpraševanje zmanjšala za 13 odstotkov. Nakupi nemške opreme ali tehnologije niso več samoumevni.

V Nemčiji so imeli po letih 2011 in 2012 zelo dobro desetletje z nizkimi obrestnimi merami, je na gospodarskem forumu v Davosu dejal finančni minister Christian Lindner.

"Koristi, ki smo jih želi od reforme Agenda 2010, smo porabili. Zdaj moramo prenoviti nemški poslovni model. Dobra novica je, da imamo zdrave temelje. Potencial za preobrat v Nemčiji je velik," je dejal.

Nemčija velja za gospodarstvo inkrementalnih izboljšav, in ne velikih inovacijskih prebojev. Vendar mora več staviti prav na inovacije in raziskave. Vlada je odločena nadaljevati energetski preobrat, toda konservativni CDU/CSU oživlja tudi razpravo o oživitvi že zaprtih jedrskih elektrarn.

Prenova nemškega poslovnega modela vedno bolj pomeni zavedanje, da se bodo izvozni presežki trajno znižali. Da bi Nemčija ostala konkurenčna, mora več vlagati v zdaj zastarelo infrastrukturo, izobraževanje, več storitev mora deregulirati, bolj staviti na digitalizacijo.