Ruski predsednik Vladimir Putin je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja sprejel v črnomorskem letovišču Soči. Netanjahu se je s Putinom od septembra 2015, ko je Rusija začela z vojaškimi operacijami v Siriji, srečal že šestič. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja sprejel v črnomorskem letovišču Soči. Netanjahu se je s Putinom od septembra 2015, ko je Rusija začela z vojaškimi operacijami v Siriji, srečal že šestič. Foto: Reuters
Iran
Na zgornji fotografiji posnetek izraelskega satelita, ki desno prikazuje tovarno balističnih izstrelkov dolgega dosega v Iranu, levo pa "kopijo" tovarne, ki se gradi blizu mesta Banijas na severozahodu Sirije. Iran je v sirski državljanski vojni s podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu okrepil svoj vpliv v regiji, kar skrbi Izrael, saj mu je Iran že večkrat grozil z uničenjem. Foto: Reuters

"Iran vlaga veliko napora v utrditev navzočnosti v Siriji. To pomeni grožnjo za Izrael, za Bližnji vzhod in za celoten svet. Iran je okrepil svoj nadzor in vpliv na Irak, Jemen. V praksi ima na veliko načinov dejanski nadzor nad Libanonom," je dejal Netanjahu na srečanju s Putinom v črnomorskem letovišču Soči.

Opozoril je tudi, da tam, "kjer v Siriji premagajo Islamsko državo in se ta umakne, vstopi Iran". "Niti za minuto ne moremo pozabiti, da Iran še vedno dnevno grozi z uničenjem Izraela," je poudaril Netanjahu in Iran obtožil, da oborožuje teroristične organizacije.

Izrael pripravljen posredovati proti iranskim silam
"Nasprotujemo stalni prisotnosti iranskih čet v Siriji. Z vsemi sredstvi se bomo borili proti tej in drugim grožnjam. Želimo preprečiti vojno, zato je bolje, da dovolj zgodaj prižgemo alarm," je zaključil Netanjahu, ki v primeru poslabšanja položaja ni izključil unilateralne izraelske akcije proti vojaški navzočnosti Irana v Siriji.

Putin javno nič o Netanjahovih "skrbeh"
Putin se pred novinarji oziroma v javnosti ni opredelil do Netanjahovih opozoril v zvezi z Iranom. So pa ruski diplomati zatrdili, da ruska vojaška prisotnost v Siriji odvrača Hezbolah ali Iran od odprtja fronte z Izraelom. Ta si prizadeva, da bi Iran držal čim dlje od strateško pomembne Golanske planote, ki jo je zasedel v vojni s Sirijo leta 1967.

"Jedrski Iran" velika grožnja Izraelu
Izrael že dolgo skrbi, da bi Iran lahko razvil jedrsko orožje, ki bi ga uporabil proti judovski državi. Medtem ko se državi redno obtožujeta, da pomenita grožnjo stabilnosti v regiji, do novih opozoril Izraela prihaja nekaj dni po tem, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan povedal, da Turčija in Iran načrtujeta skupne operacije proti kurdskim upornikom v regiji.

Rusija v dobrih odnosih tako z Izraelom kot tudi Iranom
Rusiji, ki tako kot Iran podpira režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, je sicer uspelo ohraniti tesne odnose tako z Izraelom kot Iranom, kljub njunemu rivalstvu v regiji. Iranska Revolucionarna garda je zatrdila, da ne načrtuje vojaških operacij zunaj meja Irana.

Izrael napada Hezbolah
Rusija v podporo sirskemu režimu od septembra 2015 izvaja letalske napade v Siriji. Izrael pa se ne želi vpletati v sirski konflikt, a izvaja letalske napade na konvoje za libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, s katerim je bil v konfliktu leta 2006. Tudi s strani Irana podprt Hezbolah se v sirski državljanski vojni bojuje na strani sirske vojske. Izrael sicer nasprotuje prekinitvi ognja na jugozahodu Sirije, za katero so se pred kratkim dogovorile Rusija in ZDA, saj je prepričan, da bo Iranu omogočila utrditev navzočnosti v Siriji.

Netanjahu pri Putinu svaril pred Iranom
Netanjahu pri Putinu svaril pred Iranom