Izraelci so se v spomin na žrtve holokavsta ustavili za dve minuti. Pogled na eno izmed ulic v Jeruzalemu. Foto: Reuters
Izraelci so se v spomin na žrtve holokavsta ustavili za dve minuti. Pogled na eno izmed ulic v Jeruzalemu. Foto: Reuters
Jad Vašem
Častna straža pred muzejem holokavsta Jad Vašem v Jeruzalemu. Foto: Reuters

Tako so se po vsej državi ob 10. uri po krajevnem času oglasile sirene, promet se je ustavil, ljudje so odložili svoje delo in za dve minuti obstali v tišini.

V muzeju holokavsta Jad Vašem je že v nedeljo potekala osrednja spominska slovesnost, na kateri je izraelski premier Benjamin Netanjahu kritično nastopil proti mednarodni skupnosti.

"Obstaja veliko primerov, v katerih svet nepremično stoji zraven in ne preprečuje genocida ter množičnih pomorov," je dejal Netanjahu v nedeljo. Kot je dodal, se je to dogajalo oz. se dogaja v Ruandi, Sudanu in Siriji. Opozoril pa je tudi, da skušata Iran in teroristična skupina Islamska država uničiti judovsko državo.

Od nebogljenih ljudi do države z eno najmočnejših obrambnih kapacitet
"Včasih nebogljeni ljudje smo danes postali država z obrambno kapaciteto, ki je med najmočnejšimi po svetu,"
je še dejal. Radijske in televizijske postaje že od nedelje zvečer predvajajo program o holokavstu.

Na obisku v Izraelu nemški zunanji minister Gabriel
Popoldne je na dvodnevni obisk v Izrael prispel nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki je v Jad Vašemu položil venec. Ob tem je izpostavil odgovornost Nemčije za holokavst in drugo svetovno vojno. Ta zgodovinska odgovornost Nemčijo po njegovih besedah še danes opominja, da mora delovati proti antisemitizmu ter za človekovo dostojanstvo, strpnost in razumevanje med narodi. Nekdanji nemški predsednik Joachim Gauck pa se bo na povabilo izraelskega predsednika Ruvena Rivlina zvečer udeležil spominske slovesnosti na severu Izraela.

V Izraelu še 160.000 ljudi, ki so preživeli holokavst
V Izraelu živi še okoli 160.000 ljudi, ki so preživeli holokavst. "Kako izobraževati brez preživelih? Moramo najti nov način, kako ohraniti spomin," je pred odhodom na Poljsko dejal izraelski minister za šolstvo Naftali Benet.

Vzpon Izraela s pogorišča holokavsta
Za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta so Združeni narodi določili 27. januar, a v Izraelu ga tradicionalno zaznamujejo na 27. dan judovskega meseca nisan, teden dni pred dnevom neodvisnosti. S tem simbolično zaznamujejo vzpon države Izrael s pogorišča holokavsta.

"Pohod živih" v Auschwitzu
V nekdanjem nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz, ki leži na ozemlju Poljske, pa se je več kot 10.000 mladih Judov iz Izraela in od drugod udeležilo pohoda v spomin na šest milijonov Judov, ki so jih pobili nacisti. Udeleženci pohoda so se odpravili na tri kilometre dolg pohod od Auschwitza do Birkenaua, ki sta bila del največjega nacističnega taborišča smrti med drugo svetovno vojno.