Nogometaši in spremljevalci so po streljanju drug drugega tolažili, večina pa je pretresena dejala, da za nogomet niso pripravljeni nositi glav na prodaj, zato želijo domov. Foto: Reuters
Nogometaši in spremljevalci so po streljanju drug drugega tolažili, večina pa je pretresena dejala, da za nogomet niso pripravljeni nositi glav na prodaj, zato želijo domov. Foto: Reuters
Cabinda
Cabinda leži na severozahodu Angole, od osnovnega ozemlja pa jo ločuje DR Kongo. Foto: Lonely Planet
Angola
Angolci so se želeli izkazati za odlične gostitelje. Incident je poslal tudi glasno opozorilo Južnoafriški republiki, ki bo junija gostila najboljše reprezentance sveta. Foto: EPA

V petek so na meji napadli avtobus nogometašev Toga, ki so se s priprav v Demokratični republiki Kongo z avtobusom odpravili v Angolo. Ta bo od nedelje gostila najboljše afriške reprezentance. Čeprav je Togo napovedal, da se bo v prestolnice Angole Luando odpravil z letalom in od tam šel v Cabindo, kjer bi moral igrati tekme, so se v zadnjem hipu odločili, da bodo šli z avtobusom. Pri tem so prečkali nemirno in nevarovano pokrajino Cabinda, v kateri se je nato tudi zgodil krvavi napad.


Umrl je voznik avtobusa in dva člana reprezentance, a ni znano, ali sta igralca. Prireditelji tekmovanja so že sporočili, da se bo prvenstvo kljub incidentu v nedeljo začelo po sporedu, Togo pa se je po premisleku odločil, da se bojem odpove.

Adebayor: Jokali smo in klicali mame
Igralci so bili po napadu prestrašeni in v šoku, saj niso mogli verjeti, kaj se jim je zgodilo. Glavni zvezdnik reprezentance in nogometaš kluba Manchester City, Emmanuel Adebayor, je dejal, da napad pomeni velik madež na podobi Afrike, celine, ki bo junija gostila tudi svetovno nogometno prvenstvo. "Ves čas ponavljam, da moramo spremeniti podobo Afrike, če želimo, da bi nas drugi spoštovali. A to se na žalost še ne dogaja," je dejal Adebayor, ki je z grozo opisal, da so jih iz zasede napadli "kot pse" in da so bili napadalci oboroženi do zob.

"Zavladala je panika, skušali smo se skriti pod sedeže. Še med streljanjem smo nato pobegnili z avtobusa in se skrili v vozila, ki so nam jih poslali v pomoč. Tudi sam sem ranjene nosil v bolnišnico. Vsi igralci smo jokali, po telefonu klicali starše in se v mislih že poslavljali od življenja." Dodal je, da čeprav bo Angola gostila enega največjih turnirjev, igralci niso pripravljeni žrtvovati svojih življenj za udeležbo. "Večina igralcev si želi le čim prej domov. Smrti so gledali v oči, zato želijo le nazaj k svojim družinam."

Pokrajina Cabinda je majhno ozemlje, saj obsega 7.800 kvadratnega kilometrov površine, na njem pa živi 360.000 ljudi. Kljub majhnosti pa velja za enega najvrednejših in najbogatejših delov celotne Afrike, zato jo že več desetletij pretresa nasilje. V Cabindi se namreč skriva več kot polovica vseh angolskih zalog nafte, ki Luandi vsako leto prinesejo več milijard dolarjev zaslužka. A za nadzor nad temi nahajališči si prizadevajo tudi sosednje države in uporniško gibanje Flec. Cabinda je večino obdobja, ko je bila Angola portugalska kolonija, imela lastno upravo, leta 1975 pa so na njeno območje vdrle sile pod vodstvom Eduarda dos Santosa, ki je še danes angolski predsednik. Od takrat v Cabindi ni miru. Vodstvo Flec-a, ki je bilo izgnano in ima sedež v Parizu, podpirata tako DR Kongo kot Republika Kongo. Eno krilo Flec-a je leta 2006 z vlado podpisalo premirje, druge skupine pa nadaljujejo boj, njihova taktika so tudi ugrabitve tujih delavcev.

Flec: To je bil le začetek
Kmalu po napadu je odgovornost zanj prevzela separatistična Fronta za osvoboditev enklave Cabinda (Flec), ki si že več desetletij prizadeva za osamosvojitev te pokrajine od Angole, a je leta 2006 podpisala premirje. "Ta operacija je le začetek serije načrtovanih akcij, ki se bodo dogajale na območju Cabinde," je sporočil vodja Flec-a Rodrigues Mingas. Z nafto bogata Cabinda je sicer odrezana od ozemlja Angole, saj med njima leži Demokratična republika Kongo.

Angolski minister, odgovoren za razmere v Cabindi, je streljanje označil za "teroristično dejanje" in obljubil, da bodo pred začetkom prvenstva poostrili varnost. Angola je želela s prvenstvom, ki bo potekalo med 10. in 31. januarjem, Afriki in svetu pokazati, da se je pobrala od desetletij dolge državljanske vojne.