Posledice napada na stanovanjsko zgradbo v Kijevu. Foto: Reuters
Posledice napada na stanovanjsko zgradbo v Kijevu. Foto: Reuters

Po podatkih ukrajinskih letalskih sil je ruska vojska v napadu na Kijev uporabila več nadzvočnih raket Kinžal. Po navedbah prebivalcev je bilo v Kijevu slišati glasne eksplozije. V več soseskah je zmanjkalo električne energije, je na družbenem omrežju Telegram zapisal tamkajšnji župan Vitalij Kličko.

V napadu so bili poškodovani številni objekti civilne infrastrukture, pa tudi plinovod. Iz ukrajinske prestolnice poročajo tudi o težavah pri oskrbi z vodo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po navedbah župana Klička je v eni od stolpnic umrla starejša ženska, poleg tega pa je bilo poškodovanih še najmanj 16 ljudi, potem ko je v zgradbi ob raketnem napadu izbruhnil požar.

O zračnih napadih poročajo tudi iz drugih delov Ukrajine, med drugim iz Harkova na vzhodu države, kjer je bil ubit en človek, več kot 40 pa jih je bilo ranjenih.

Zelenski se je zahvalil drugim državam

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da so napadi skupno vzeli štiri življenja, še 92 ljudi je bilo ranjenih. "Tretji dan zapored naša zračna obramba opravlja odlično delo. Zahvaljujem se vsem partnerjem, ki so pomagali okrepiti naš zračni ščit. Očitno je, da pomaga obvarovati na stotine življenj vsak dan, saj bi jih sicer vzel ruski terorizem."

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je zahodne države pozval, naj se odločno odzovejo na napade, vključno s pospešeno dobavo dodatnih sistemov zračne obrambe, bojnih brezpilotnikov vseh vrst in raket dolgega dosega.

Rusija je v zadnjem času okrepila bombardiranje Ukrajine. Predstavnik ukrajinskih zračnih sil Juri Ihnat je zato dejal, da razmere ostajajo napete in da se zračna obramba pripravlja na nove ruske napade.

Rusija pa je sporočila, da je uničila vse vojaškoindustrijske objekte, ki so bili tarča obsežnega napada. "Ruska vojska je izvedla skupinski napad z visoko natančnim orožjem dolgega dosega in zračnimi plovili brez posadke ..." je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Dodali so še, da so sestrelili devet raket, ki so jih ukrajinske sile izstrelile nad rusko mesto Belgorod ob meji z Ukrajino.

Rusija pomotoma bombardirala rusko vas

Ruska vojska je sporočila, da je pomotoma bombardirala vas na jugu pokrajine Voronež blizu meje z Ukrajino. Ob tem je poudarila, da pri tem ni bilo smrtnih žrtev.

Rusija je vas Petropavlovka kakih 150 kilometrov vzhodno od meje z Ukrajino pomotoma bombardirala ob obsežnih raketnih napadih na Ukrajino. Ruska vojska je v sporočilu za javnost zapisala, da je nad vasjo Petropavlovka prišlo do "neobičajnega izpusta letalskega streliva", in dodala, da ni bilo smrtnih žrtev.

Guverner Voroneža Aleksander Gusev je povedal, da je bilo v incidentu uničenih sedem gospodinjstev, nekatere prebivalce pa so preselili v začasne nastanitve. Pristojne oblasti incident preiskujejo.

To ni prvi tak incident med skoraj dveletno rusko invazijo v Ukrajini. Aprila lani je ruska vojska priznala, da je eno od njenih vojaških letal pomotoma odvrglo bombo v mestu Belgorod blizu meje z Ukrajino.

Poljska lovca v pripravljenosti

Poljska je po silovitih ruskih raketnih napadih na Ukrajino na svojo vzhodno mejo napotila štiri lovska letala F-16, da bi zaščitila svoj zračni prostor.

Kot je poljska vojska zapisala na družbenem omrežju X, so zaznali povečano dejavnost ruskega letalstva dolgega dosega, povezano z izvajanjem napadov na ozemlju Ukrajine. "Da bi zagotovili varnost poljskega zračnega prostora, smo v akcijo poslali dva para lovcev F-16 in zavezniški leteči tanker," je še sporočila po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

Varšava je letala nato umaknila, saj se je varnostno tveganje zmanjšalo.

Novi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami