Sejourne in Attal sta bila v civilni zvezi od leta 2015 do lani. Foto: Reuters
Sejourne in Attal sta bila v civilni zvezi od leta 2015 do lani. Foto: Reuters

Najvidnejši menjavi sta na zunanjem ministrstvu, ki ga je prevzel evropski poslanec in generalni sekretar Macronove stranke Stephane Sejourne, ter na ministrstvu za kulturo, ki ga prevzema vplivna konservativna političarka Rachida Dati.

Tesna zaveznica nekdanjega predsednika Nicholasa Sarkozyja in nekdanja pravosodna ministrica, 58-letna Dati, je še dodatno sporočilo francoskega predsednika desnim Republikancem, da so v boju proti skrajni desnici naravni zavezniki.

To dokazujejo tudi prvokategorniki, ki so ostali na ministrskih položajih, predvsem notranji minister Gerald Dermanin, ki je tudi zadolžen za varnostne projekte med poletnimi olimpijskimi igrami v Parizu, in seveda finančni minister Bruno Le Maire, oba nekdaj iz vrst konservativcev, ki sta v vladah od začetka Macronovega prvega mandata leta 2017.

34-letni Attal je do zdaj najmlajši predsednik francoske vlade. Foto: Reuters
34-letni Attal je do zdaj najmlajši predsednik francoske vlade. Foto: Reuters

Stolčka sta ohranila tudi pravosodni minister Eric Dupond-Moretti in obrambni minister Sebastien Lecornu.

Novinec v vladi pa je Sejourne, ki je nasledil dozdajšnjo zunanjo ministrico Catherine Colonna; tesni Macronov zaveznik, vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu in nekdanji partner novega premierja Attala.

34-letni Attal, do zdaj minister za šolstvo, ima tako nalogo, da vladi vdihne nov zagon, še posebej pa, da pred evropskimi volitvami okrepi podporo predsednikovi stranki, ki po javnomnenjskih poizvedbah krepko zaostaja za skrajno desnico Marine Le Pen.