Italijanska mornarica je sproročila, da je samo v torek iz Sredozemskega morja rešila 1.700 migrantov. Foto: Reuters
Italijanska mornarica je sproročila, da je samo v torek iz Sredozemskega morja rešila 1.700 migrantov. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik italijanske mornarice Constantino Fantasia je sporočil, da je mornarica na krovu plovila, ki je ob obali Libije zašlo v težave in kjer je bilo med 300 in 400 ljudi, našla 40 trupel. Številne prebežnike jim je uspelo rešiti, reševalna akcija, ki jo usmerja ladja Cigala Fulgosi, pa še poteka. Fantasia je sporočil še, da se ladja ni potopila.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da so se preminuli migranti v podpalubju, kjer so jih namestili lastniki plovila, zadušili. Migranti so bili v podpalubju verjetno zaklenjeni.

Na obale Evrope letos že 250.000 prebežnikov
Italijanski minister za notranje zadeve Angelino Alfano je posvaril, da tokratna nesreča verjetno ne bo zadnja, če ne bodo reševali težav v Libiji, ki jo med drugim pretresa huda politična kriza. Libija je sicer država, do koder se številni migranti iz Afrike in Bližnjega vzhoda odpravijo na pot čez Sredozemlje.

Samo letos je na evropske obale prebegnilo že več kot 250.000 migrantov in povzročilo največjo priseljensko krizo po drugi svetovni vojni, s katero se Evropska unija ne zna spopasti. Poleg Italije sta najbolj na udaru še Grčija in Madžarska. Samo ta teden so v Sredozemskem morju že rešili več kot 2.000 prebežnikov.