Z zdravstveno reformo je želel Obama zagotoviti zdravstveno varstvo za čim večje število Američanov. Foto: Reuters
Z zdravstveno reformo je želel Obama zagotoviti zdravstveno varstvo za čim večje število Američanov. Foto: Reuters
Sodniki potrdili zdravstveno reformo

Tudi tisti, ki Obame ne podpirajo, priznavajo, da je odločitev vrhovnih sodnikov eden njegovih največjih političnih uspehov, ki ga postavljajo ob bok likvidaciji Osame Bin Ladna. Tako kot Roosevelt z zveznim pokojninskim sistemom in Johnson z zdravstvenim zavarovanjem za starejše se Obama dokončno vpisuje v zgodovino z zdravstvenim zavarovanjem za najšibkejše.

Več kot deset milijonov Američanov iz najnižjih družbenih slojev bo s pomočjo subvencij v obliki davčnih olajšav ohranilo zdravstveno varstvo. Vrhovni sodniki so v obrazložitvi zapisali, da je kongres sprejel reformo z namenom, da izboljša trg zdravstvenega zavarovanja, ne pa da ga uniči. Smisel reforme je v tem, da se zavaruje čim več zdravih ljudi, da se z njihovimi premijami plačuje zdravljenje bolnih.

Reforma pridobiva podporo
Obama je po odločitvi najvišje sodne oblasti dejal, da reforma deluje, kot je bila zamišljena, da je ameriška realnost in da kljub najslabšim željam nasprotnikov deluje celo bolje od pričakovanj. Ankete sicer ugotavljajo, da večina Američanov meni, da reforma potrebuje popravke, vendar pa se število tistih, ki jo odobravajo in so z njo zadovoljni in ki jim pomaga, vztrajno povečuje.

Da so spremembe potrebne, je priznal tudi Obama. Kritike iz republikanskih vrst, tudi veliko večino predsedniških kandidatov, je pozval, da reformo končno nehajo rušiti in začnejo konstruktivno sodelovati za njeno izboljšanje.

Še ena pomembna odločitev
Obami se obeta še ena zgodovinska odločitev vrhovnih sodnikov. Morda že danes ali v ponedeljek naj bi sodišče odločilo o legalizaciji istospolnih porok na ozemlju celotnih Združenih držav. Istospolne poroke so že dovoljene v 37 zveznih državah in prestolnici Washington. Sodniki bodo odločili, ali morajo države, kjer poroke niso dovoljene, spoštovati poroke, sklenjene v državah, kjer so dovoljene.

Po večinskem mnenju bodo sodniki uzakonili istospolne poroke na celotnem ozemlju Združenih držav. Ankete potrjujejo, da skoraj dve tretjini Američanov nima težav z istospolnimi porokami.

Sodniki potrdili zdravstveno reformo