McCain in Obama sta poklepetala o težavah, ki čakajo ZDA, in kako jih bosta lahko reševala skupaj. Foto: EPA
McCain in Obama sta poklepetala o težavah, ki čakajo ZDA, in kako jih bosta lahko reševala skupaj. Foto: EPA
Odgovor Johna McCaina na vprašanje, ali bo pomagal Obami.
Barack Obama
Barack Obama se bo v Belo hišo preselil 20. januarja, do takrat pa uraduje v svoji začasni pisarni v Chicagu. Foto: EPA

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je svojega nekdanjega tekmeca, republikanca Johna McCaina, sprejel v svoji prehodni pisarni v Chicagu. Na prvem srečanju, ki je trajalo približno uro, sta bila prisotna tudi prihodni Obamov vodja kabineta Bele hiše Rahm Emanuel in McCainov zaveznik, republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Obama je že pred srečanjem dejal, da se bosta z McCainom pogovorila o morebitnih načinih sodelovanja v dobro Amerike. Po srečanju, ki je potekalo za zaprtimi vrati, pa je Obama povedal, da sta imela konstruktiven pogovor v korist države, McCainu pa se je zahvalil za vse njegovo dozdajšnje delo. McCain je na vprašanje, ali namerava pomagati administraciji novega predsednika, odgovoril le, da je to "očitno".

Srečanje ni običajno
Srečanja med zmagovalcem in poražencem volitev v ZDA niso običajna, a ker sta se letos tako Obama kot McCain zavzemala za sodelovanje med obema strankama po volitvah, sta se republikanski in demokratski tekmec resnično sešla. Predsedniška kampanja je bila sicer ostra, a ne tako, da nadaljnje sodelovanje ne bi bilo mogoče. McCain se je namreč izogibal izkoriščanju rasnega vprašanja proti temnopoltemu demokratu, po volitvah pa je zelo športno priznal svoj poraz in demokratom ponudil sodelovanje.

Sodelovanje med nekdanjima tekmecema je mogoče tudi zato, ker imata podobna stališča pri nekaterih zelo pomembnih vprašanjih, kot je boj proti podnebnim spremembam in izboljšanje etičnih pravil v Washingtonu. Prav tako se oba zavzemata za zaprtje enega najbolj spornih zaporov na svetu - Guantanama na Kubi, kar je Obama že obljubil v svojem prvem intervjuju po izvolitvi. Obama je obljubil tudi, da bo republikancem ponudil delo v svoji prihodnji administraciji.

Točka ena sodelovanja - gospodarska kriza
Obama in McCain sta se dogovorila, da bo sodelovanje najprej potrebno na področju gospodarstva in reševanja posledic finančne krize. Obama je v nedeljskem intervjuju dejal, da reševanje proračunskega primanjkljaja uvodoma ne bo tako pomembno kot ponoven zagon gospodarske rasti, kar želijo demokrati doseči z novim fiskalnim stimulacijskim svežnjem.

B. T.

Odgovor Johna McCaina na vprašanje, ali bo pomagal Obami.