Obama s soprogo Michelle in podpredsedniškim parom Biden na vlaku na poti do prestolnice. Foto: EPA
Obama s soprogo Michelle in podpredsedniškim parom Biden na vlaku na poti do prestolnice. Foto: EPA
Obamov vlak so na postajah pričakali ganjeni podporniki. Foto: EPA
Obamovi in Bidnovi
Nova garnitura na poti v Belo hišo. Foto: EPA
Čeprav je vzhod ZDA zajel hud mraz, to ni odgnalo množic, ki so si želele skorajšnjega predsednika ogledati v živo. Foto: EPA

Novoizvoljeni predsednik ZDA je slabe tri dni pred svojo inavguracijo pripotoval v prestolnico, kjer se začenjajo slovesnosti ob ustoličenju 44. vrhovnega poveljnika morda edinega svetovnega imperija.
Obama po svoji stari navadi ni dajal znakov, da ga skorajšnja selitev v Belo hišo dela kakor koli živčnega - nasmejan je mahal množici s konca retrovlaka in se v skoraj sibirskem mrazu med sedemurno potjo iz Philadelphie v Washington dvakrat ustavil na zborovanjih.
Do torka še zabava, potem pa ...
Kljub širokemu nasmehu, blaženi množici in zavidljivi javni podpori pa se Obama tudi v teh slovesnejših trenutkih točno zaveda, da ga po teh slabih treh mesecih "medenih tednov" ne čakajo ravno rožnati časi.
George Bush zapušča svojemu nasledniku razsuto gospodarstvo, porazen ugled ZDA v svetu, dve vojni in svetovno vojno proti terorizmu. Poleg tega (ali pa morda prav zaradi tega) pa imata ameriška in svetovna javnost še precej nerealna pričakovanja glede novega predsednika.
"Le v peščici trenutkov v naši zgodovini je bila neka generacija soočena s tako obširnimi izzivi," je opozoril Obama na začetku svoje poti v Philadelphii. "Čeprav je lahko, da so naše težave nove, pa tisto, kar je potrebno, da jih premagamo, ni. Kar je potrebno, sta ista stara vztrajnost in idealizem, ki so ju imeli naši ustanovitelji."
Pozneje je na postankih v Delawaru in Baltimoru poudaril, da bo potrebno veliko časa in požrtvovalnosti, da se bo gospodarska situacija obrnila na bolje: "Ameriko čaka razpotje - država v vojni, nemir v gospodarstvu, ameriški sen, za katerega se zdi, da nam polzi iz rok."

Inavguracijo Baracka Obame si boste lahko ogledali tudi v živo na TV SLO 2 (začetek ob 16.00) in prek MMC kanala.

Visoka podpora novemu predsedniku
Kljub temu pa je tudi ob tako resnem tonu ozračje v ZDA (in še zlasti okoli Obame) izrazito optimistično - 84 odstotkov Američanov ima pozitivno mnenje o novem predsedniku in njegovi poti na oblast, več kot 60 odstotkov si bo skoraj zagotovo Obamovo ustoličenje ogledalo po televiziji, država pa na inavguracijo gleda predvsem kot priložnost, da pozabi na razprtije in se združi kot narod.
Na svoj slogan sprememb, ki ga je popeljal na sam vrh, pa Obama ni pozabil: "Zagotovimo, da te volitve niso konec tistega, kar smo se namenili spremeniti glede Amerike, ampak šele začetek."

"Naj živi Poglavar!"
Nekateri, ki so se zbrali na postankih vlaka, niso mogli zadrževati solz. "Končno me je 'zadelo', da se to zares dogaja. Danes je nov dan," je dejala temnopolta Janice Winston, ki je bila ena izmed 250 povabljenih gostov v Philadelphii.
V Delawaru so Obamo pričakali transparenti "Aleluja, uspelo nam je!" in "Naj živi Poglavar!". V Marylandu je množica skandirala predsednikovo ime, ko je vlak počasi peljal mimo. Obami se je na vlaku pridružilo tudi približno 40 povabljenih "vsakdanjih Američanov", za katere je bilo vabilo, kot da bi zadeli na lotu.
Udeležba na torkovi inavguraciji je namreč v tem hipu najbolj povpraševan in zaželen dogodek v Ameriki, saj so vstopnice za veliki dogodek pošle v pičlih parih sekundah.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si