Obama je držal obljubo, da bo ameriške vojake iz Iraka pripeljal domov. Foto: EPA
Obama je držal obljubo, da bo ameriške vojake iz Iraka pripeljal domov. Foto: EPA
Obama o umiku iz Iraka

Dejal je, da se skoraj devet let vojne v Iraku končuje. Ne z zadnjo bitko, ampak častno z zadnjim pohodom domov.

Obama v govoru ni poskušal razglasiti zmage, ampak je večino časa namenil opisovanju začetka in poteka vojne, ki bo kmalu sodila v zgodovino, služenje ameriških vojakov pa bo ostalo za vse veke.

Obama je hvalil pogum in požrtvovalnost vojakov ter se jim zahvalil za izjemne dosežke. Poudaril je, da zapuščajo suvereno in stabilno državo, s katero gradijo novo partnerstvo.

V Iraku je umrlo 4.500 ameriških vojakov, več kot 30.000 jih je bilo ranjenih.

Do konca leta naj bi se iz Iraka umaknili vsi ameriški vojaki, kar javnost odločno podpira in Obami to ne bo škodilo na volitvah prihodnjega novembra, ne glede na kritike republikancev, da je z umikom pohitel in pustil za sabo nestabilno državo, ki bo padla pod vpliv Irana.

Obama nasprotoval vojni
Vendar pa vojne proti Iraku ni začel Obama, ampak leta 2003 republikanski predsednik George Bush. Obama je bil takrat še državni senator Illinoisa, ki je vojni nasprotoval, kar je bilo ključnega pomena za to, da je leta 2008 osvojil nominacijo demokratske stranke proti Hillary Clinton.

Obama je med predvolilno kampanjo obljubljal, da bo vojno v Iraku častno pripeljal do konca in s tem lahko zdaj gre pred volivce, ki pa jih vojne več ne zanimajo toliko kot pomanjkanje novih delovnih mest. Zaradi tega ankete kažejo, da Obama uživa večjo podporo med volivci glede vojn kot pa glede gospodarstva.

Obama o umiku iz Iraka