Obisk ameriškega predsednika v Mjanmaru lahko škodi prizadevanjem prodemokratičnih aktivistov, menijo kritiki ameriške poteze. Foto: EPA
Obisk ameriškega predsednika v Mjanmaru lahko škodi prizadevanjem prodemokratičnih aktivistov, menijo kritiki ameriške poteze. Foto: EPA

Obama bo od 17. do 20. novembra na turneji po jugovzhodni Aziji, v okviru katere bo obiskal še Tajsko in Kambodžo. Šlo bo za njegove prve obiske v tujini od ponovne izvolitve. Obama bo tako prvi ameriški predsednik, ki bo obiskal nekoč izolirani Mjanmar.

Obiskal ga bo kljub sektaškemu nasilju na zahodu države. Preiskovalci Združenih narodov na področju človekovih pravic so kritizirali vladno ukrepanje ob spopadih med budisti in muslimani. Po uradnih podatkih oblasti je bilo v zadnjih desetih dneh oktobra v spopadih ubitih 89 ljudi, več tisoč ljudi pa je razseljenih.

Obamova administracija vidi politične spremembe v Mjanmaru tudi kot dosežek prvega Obamovega mandata, lahko pa so koristne pri omejevanju kitajskega vpliva v strateško pomembni regiji, poroča Al Džazira.

Škodljiv obisk?
Obisk ameriškega predsednika bo predstavljal prelomnico pri promoviranju reform v Mjanmaru, a to potezo nekateri razumejo tudi kot prezgodnjo nagrado novi vladi, še posebej, ker ji ni uspelo preprečiti krvavih spopadov na zahodu države. "Etnične manjšine in druge skupine so glede obiska Obame skeptične," citira Aunga Zava, urednika revije Iravadi, Al Džazira.

Kot je dejal Zav, te skupine mislijo, da bi lahko Obama z obiskom počakal do leta 2014, ko bo Mjanmar gostil vrh Zveze jugovzhodnih azijskih držav (ASEAN). Obisk je prezgoden, menijo ljudje.

Skupina mjanmarskih izseljencev, Ameriška kampanja za Mjanmar, celo meni, da bi lahko Obamov obisk "spodkopal aktiviste za demokracijo in etnične manjšine". Če pa je ameriški predsednik že odločen oditi v Mjanmar, naj njegov obisk vsebuje tudi srečanja z vojsko in nagovor parlamenta, menijo v kampanji.

Obama, ki naj bi nagovoril tudi civilnodružbene skupine v Mjanmaru, se "zelo zaveda" skrbi glede človekovih pravic, etničnega nasilja in političnih zapornikov in bo te teme v okviru obiska tudi odprl, je po poročanju Al Džazire dejal visoki član ameriške administracije.

ZDA omilile pristop do Mjanmara
Združene države so letos omilile sankcije proti Mjanmaru in s tem priznale odvijajoče se politične in gospodarske spremembe v državi. Številna ameriška podjetja že razmišljajo o začetku poslovanja v Mjanmaru, državi bogati s surovinami in poceni delovno silo.

Novembra lani je Hillary Clinton kot prva ameriška državna sekretarka po več kot 50 letih obiskala Mjanmar.