60-letni nekdanji pripadnik posebnih enot ameriške vojske Michael Taylor je bil obsojen na dve leti zapora, njegov 28-letni sin Peter pa na leto in osem mesecev, poročajo tuje tiskovne agencije. Oba sta priznala krivdo in se opravičila za svoje ravnanje, njuna obramba pa je na sodišču zahtevala pogojne in ne zapornih kazni.

Michael in Peter Taylor naj bi se sicer ob prihodu na Japonsko izdajala za glasbenika z veliko opreme. Ghosna naj bi nato ob odhodu iz države z zasebnim letalom skrila v enega od velikih zabojev za inštrumente, pri čemer sta se zavedala, da je obtožen in da kršita japonsko zakonodajo.

Taylorjeva naj bi od Ghosnove družine prejela dobrih 860.000 dolarjev za priprave in kritje stroškov ter pol milijona dolarjev v kriptovalutah za plačilo odvetnikov. Pri pobegu naj bi sodeloval še tretji moški, George Antoine Zayek, ki pa ga doslej niso aretirali.

Nekdanji prvi mož francosko-japonskega avtomobilskega zavezništva Renault-Nissan-Mitsubishi je bil pred tem novembra 2018 v Tokiu aretiran in obtožen, med drugim zaradi poneverbe dokumentov in finančnih malverzacij. Po 130 dneh v priporu so ga aprila 2019 pod zelo strogimi pogoji in ob plačilu varščine izpustili iz pripora.

Decembra je nato pobegnil v Libanon, kjer je še vedno, saj ima poleg francoskega in brazilskega tudi libanonsko državljanstvo, Japonska pa z Libanonom nima sklenjenega sporazuma o izročanju. So mu pa libanonske oblasti prepovedale odhod v tujino. ZDA medtem z Japonsko imajo sklenjen sporazum o izročanju, na osnovi katerega so ji letos izročile Michaela in Petra Taylorja.

Ghosn vse očitke na svoj račun zavrača in trdi, da je pobegnil zato, ker na Japonskem ne bi bil deležen poštenega sojenja.