V Nigeriji so za zdaj zaradi ebole umrli trije ljudje, okuženih je 17. Foto: Reuters
V Nigeriji so za zdaj zaradi ebole umrli trije ljudje, okuženih je 17. Foto: Reuters
Ebola
V najbolj prizadeti državi, Liberiji, so se medicinske sestre v največji bolnišnici v državi v ponedeljek odločile za stavko, s katero zahtevajo višje plače in ustreznejšo opremo. Foto: Reuters

MSF zato poziva h globalni akciji za dostavo pomoči in zdravstvenega osebja v Zahodno Afriko, kjer pustoši smrtonosni virus. "Šest mesecev po izbruhu najhujše epidemije ebole do zdaj svet izgublja boj za njen nadzor. Voditelji se ne zavedajo te mednarodne grožnje," je povedala predsednica MSF-ja Joanne Liu in dodala, da opozorila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o grožnji za javno zdravje zaradi ebole niso vodila do bistvenih dejanj.

Liujeva je mednarodno skupnost pozvala k financiranju boja proti eboli v Sierri Leone, Liberiji in Gvineji, kjer je ebola najbolj razširjena. To pa zajema financiranje regionalne mreže terenskih bolnišnic, dodatnega zdravstvenega osebja in mobilnih laboratorijev.

Na zahodu Afrike že primanjkuje hrane
Organizacija ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) pa je opozorila, da zaradi izbruha ebole na zahodu Afrike že primanjkuje hrane. Čeprav zdravila proti virusu ni, so japonski zdravniki odkrili metodo za hitro prepoznavo.

Dostop do hrane ovirajo predvsem omejitve pri trgovanju in transportu, ki so jih uvedli preventivno, da bi tako zajezili širjenje smrtonosnega virusa. V prizadetih državah, kot so Liberija, Sierra Leone in Gvineja, je to vodilo v panično nakupovanje prehrambnih izdelkov in posledično v dvig cen hrane.

Drugo težavo je ebola povzročila pridelovalcem koruze in riža. Bliža se namreč glavna sezona pobiranja pridelkov, na farmah pa zaradi omejitev pri potovanju in begu številnih družin pogosto primanjkuje delavcev.

Zaradi tega bi se lahko negotovost glede preskrbe s hrano v prihodnjih tednih in mesecih še povečala, kar bi lahko imelo dolgoročne posledice za kmetijstvo in gospodarstvo prizadetih držav, je opozoril predstavnik FAO-ja za Afriko Bukar Tijani.

Stavka medicinskih sester
Za ebolo je od izbruha v začetku leta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone umrlo najmanj 1.550 ljudi, okuženih je več kot 3.000 ljudi.

V najbolj prizadeti državi, Liberiji, so se medicinske sestre v največji bolnišnici v državi v ponedeljek odločile za stavko. Za opravljanje dela, s katerim ogrožajo svoje življenje, zahtevajo višje plače in ustreznejšo opremo. Pred dnevi so izbruh bolezni potrdili tudi v Demokratični republiki Kongo, kjer je po zadnjih podatkih umrlo 31 ljudi.

Hitra metoda za zaznavo okužbe
Za virusno bolezen ni ne zdravila ne cepiva, so pa japonski raziskovalci sporočili, da so razvili novo metodo za njeno odkrivanje. 30-minutna metoda naj bi zdravnikom omogočila hitro diagnosticiranje infekcije, bila pa naj bi tudi cenejša od sistema diagnosticiranja, ki je v uporabi zdaj. Nova metoda je že na voljo, čeprav prošenj zanjo še niso prejeli, je povedal profesor Džiro Jasuda z univerze v Nagasakiju.

Po ocenah WHO-ja bi zaradi trenutne hitrosti širjenja ebole lahko trajalo od šest do devet mesecev, da bi smrtonosni virus spravili pod nadzor. Do takrat pa bi se lahko okužilo več kot 20.000 ljudi.