Voditelja, ki se v mednarodni politiki skupaj najpogosteje omenjata glede njunega nasprotovanja pridružitvi Švedske Natu, se te teme na skupni novinarski konferenci nista dotaknila.

Erdogan se na enodnevnem obisku na Madžarskem mudi ob 100. obletnici vzpostavitve dvostranskih odnosov med državama, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Med današnjim obiskom sta državi podpisali skupno 17 pogodb, vključno z dogovorom o strateškem partnerstvu. Orban je izrazil prepričanje, da je Madžarska "izgubila preteklo stoletje", zdaj pa da je načrt, da skupaj s Turčijo skupaj dobita 21. stoletje, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Fokus današnjih razprav je bil na gospodarstvu in predvsem energetiki. Turški predsednik, ki se je v Budimpešti srečal tudi z madžarsko kolegico Katalin Novak, se je z gostitelji pogovarjal tudi o migracijah.

Kot navaja MTI, sta Novak in Erdogan razpravljala o izzivih na vzhodnem krilu Nata ter o težavnostih širitve zavezništva.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani zaradi ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.