Človekoljubne organizacije opozarjajo, da so otroci v Siriji neposredno udeleženi v konfliktu. Za živi ščit jih uporabljata obe strani v konfliktu. Foto: EPA
Človekoljubne organizacije opozarjajo, da so otroci v Siriji neposredno udeleženi v konfliktu. Za živi ščit jih uporabljata obe strani v konfliktu. Foto: EPA
Sirija
Tako organizacija Save the Children kot Unicef opozarjata, da bo zaradi konflikta zaznamovana celotna generacija otrok. Foto: EPA
Sirija
Zaradi konflikta je moralo Sirijo zapustiti več kot milijon Sircev. Foto: EPA

Človekoljubna organizacija Save the Children je v svojem poročilu zapisala, da oborožene skupine v Siriji otroke uporabljajo kot glasnike, varnostnike, obveščevalce, bojevnike in celo kot živi ščit. Ob tem organizacija ocenjuje, da bi pomoč potrebovalo približno dva milijona otrok v Siriji, ki jih je dvoletni konflikt v državi močno zaznamoval.

"Sirski otroci so pozabljene žrtve konflikta, ki se morajo spopadati s smrtjo, travmami in trpljenjem, prikrajšani pa so za osnovno človekoljubno pomoč," je organizacija Save the Children zapisala v poročilu in pozvala mednarodno skupnost na pomoč. "Edini način, da končamo trpljenje, je, da končamo vojno," so še zapisali.

Otroci so v konfliktu močno prizadeti
Študija, ki jo je izdala organizacija, temelji na delu raziskovalcev iz Turčije, ki so odkrili, da so trije izmed štirih otrok, ki so jih intervjuvali, v spopadih izgubili vsaj enega bližnjega. Številni so izgubili dostop do zdravstvenega sistema, živijo v grozljivih razmerah, kjer je tveganje, da bi zboleli, visoko.

Družine so pogosto lačne, saj so zaradi pomanjkanja cene narasle in si revne družine ne morejo privoščiti niti najosnovnejših dobrin. Izobraževalni sistem je oslabljen, saj je bilo v navzkrižnem ognju poškodovanih več kot 2.000 šol, številne pa so uporabili tudi za začasna prebivališča za razseljene ljudi.

Otroci uporabljeni tudi kot živi ščit
Poročilo ugotavlja, da sta otroke, mlajše od 18 let, v konflikt novačili obe strani. Za številne otroke in njihove družine je to ponos, a številne otroke prisilijo tudi v sodelovanje v oboroženih spopadih, veliko mlajših od osem let uporabljajo celo za človeški ščit. Pri tem je umrlo najmanj 17 otrok, številni so bili ranjeni ali poškodovani.

"Mislim, da ni otroka, ki ne bi bil prizadet v vojni," v poročilu navajajo pričanje dečka Safe. "Vsi so videli smrt, vsak je nekoga izgubil. Ne poznam nikogar, ki bi trpel tako, kot trpimo mi. Tako slabe so razmere," je še dodal.

Celotna generacija otrok zaznamovana za vse življenje
Podobna opozorila so v torek podali tudi v Unicefu, kjer so se dotaknili posledic, ki bi jih kriza v Siriji lahko prinesla otrokom. Nasilje, množični premiki prebivalstva, uničenje infrastrukture in osnovnih storitev, ki so posledica spopadov, predstavljajo resno tveganje, da bo celotna generacija otrok zaznamovana za vse življenje.

"Medtem ko milijonom otrok v Siriji in sosednjih državah zaradi množičnega uničevanja in spopadov, ki jim ni videti konca, umira upanje za prihodnost, iz dneva v dan narašča tudi tveganje, da bi postali izgubljena generacija," je povedal izvršni direktor Unicefa Anthony Lake, ko je predstavil poročilo "Dve leti krize v Siriji: izgubljena generacija otrok?".

Vse več bolezni, otroci imajo psihološke travme
Tudi Unicefovo poročilo opozarja, da je v predelih, kjer potekajo najhujši spopadi, dostop do pitne vode upadel za dve tretjini, zato se je povečalo število kožnih in dihalnih bolezni. Ena od petih šol je porušena, poškodovana ali služi kot zavetje družinam, ki so morale zapustiti svoje domove, bolnišnice in zdravstveni domovi so bili porušeni ali močno poškodovani, zdravstveno osebje pa je pobegnilo. Otroci se spopadajo s psihološkimi travmami, saj so priče umiranju članov svojih družin in prijateljev, obenem pa so prestrašeni zaradi oboroženih spopadov v neposredni bližini, še opozarja poročilo.

Unicef je v sodelovanju s partnerskimi organizacijami od začetka krize zagotavljal pitno vodo, zdravstveno oskrbo, ustrezne sanitarije, nadaljevanje šolanja in zaščito otrokom ter njihovim družinam v Siriji ter beguncem v sosednjih državah. Tako ima danes štiri milijone ljudi v državi dostop do pitne vode, terenski zdravstveni delavci pa so proti otroški paralizi in ošpicam cepili 1,5 milijona otrok. 75.000 otrok, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi, znova obiskuje šolski pouk, kjer lahko nadomestijo zamujeno in se znova vrnejo v ustaljen življenjski ritem.

Združeni narodi ocenjujejo, da je v dveh letih od začetka konflikta v Siriji umrlo več kot 70.000 ljudi, več kot milijon Sircev pa je zapustilo državo.