Zunanja ministra Pakistana in Irana sta se sešla v pakistanski prestolnici Islamabad. Foto: Reuters
Zunanja ministra Pakistana in Irana sta se sešla v pakistanski prestolnici Islamabad. Foto: Reuters

Pakistanski začasni zunanji minister Džalil Abas Džilani je na skupni novinarski konferenci z iranskim zunanjim ministrom Hoseinom Amirjem Abdolahianom dejal, da sta državi izboljšali komunikacijo. "Tako nam je uspelo rešiti vsa vprašanje ali nesporazume, ki so nastali med državama," je dejal.

Državi sta se dogovorili, da se bosta borili proti terorizmu na ozemlju obeh držav in vzpostavili sistem posvetovanj na ravni zunanjih ministrstev, s čimer bodo spremljali napredek na različnih področjih.

Abdolahian je dejal, da se državi dobro razumeta in da med Iranom in Pakistanom nikoli ni bilo ozemeljskih sporov ali vojn. "Varnost Pakistana, bratske, prijateljske in sosedske države, obravnavamo enako kot varnost Islamske republike Iran in varnost celotne regije," je sporočil Abdolahian.

"S skupnim sodelovanjem Teherana in Islamabada bomo preprečili, da teroristi ogrožajo varnost obeh narodov," je dodal in napovedal, da bo iranski predsednik Ebrahim Raisi kmalu obiskal Pakistan.

Sosednji državi imata že več let neurejene odnose, vendar so nedavni raketni napadi, ki so bili najresnejši incident v zadnjih letih, sprožili zaskrbljenost svetovne javnosti zaradi nestabilnosti v regiji po izbruhu vojne v Gazi.

Po raketnih napadih na jugovzhodu Pakistana je Islamabad odpoklical svojega veleposlanika v Teheranu in odslovil iranskega veleposlanika, državi sta odpovedali tudi vse diplomatske stike. Odnosi so se kmalu umirili in državi sta nadaljevali pogovore.

Iran trdi, da je napadel borce skupine Daiš Al Adl v Pakistanu, čemur je sledil pakistanski napad na vojaška oporišča beludžistanske osvobodilne vojske na iranskem ozemlju. Oborožene skupine delujejo v regiji Beludžistan, ki se razteza med Iranom, Pakistanom in Afganistanom, in iranski pokrajini Sistan.