Foto: Reuters
Foto: Reuters

V južnoazijski državi z 241 milijoni prebivalcev so v četrtek potekale splošne volitve, v času, ko država mukoma okreva po gospodarski krizi in se spopada z nasiljem skrajnih skupin v globoko razklanem političnem okolju.

Tako Kan kot njegov glavni tekmec, trikratni nekdanji premier Navaz Šarif, sta v petek razglasila zmago, s tem pa samo še okrepila negotovost glede tega, kdo bo oblikoval naslednjo vlado v času, ko je nujno potrebno naglo ukrepanje za naslovitev številnih izzivov.

Gohar Kan, predsednik Kanove stranke Pakistan Tehreek-Insaf (PTI), ki deluje tudi kot odvetnik nekdanjega premierja, je pozval vse institucije v Pakistanu, da spoštujejo mandat njegove stranke. Na tiskovni konferenci je povedal, da če do sobote zvečer ne bodo objavljeni končni rezultati volitev, bo stranka za nedeljo pozvala k mirnim protestom pred vladnimi poslopji po vsej državi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šarif je dejal, da je njegova stranka osvojila večino in da se bo pogovarjal z drugimi skupinami za oblikovanje koalicijske vlade. 48 ur po zaprtju volišč še vedno ni rezultatov za 10 od 265 stolčkov. Po zadnjih podatkih so neodvisni kandidati osvojili sto stolčkov – od tega jih je najmanj 90 podprl Kan in njegova stranka. Kanovi podporniki so zaradi prepovedi volilne komisije kandidirali kot neodvisni kandidati.

A kljub prepovedi in Kanovi aretaciji zaradi vrste obtožb, od korupcije do nezakonite poroke, se je na volišča odpravilo na milijone podpornikov nekdanjega zvezdnika kriketa, da bi glasovali zanj.

A po pakistanski volilni zakonodaji neodvisni kandidati niso upravičeni do rezerviranih stolčkov, od katerih naj bi jih 70 razdelili po strankarski liniji. Šarifova stranka bi lahko dobila do 20 teh stolčkov.

Kanov tesni sodelavec in medijski svetovalec Zulfi Bukari je za Reuters povedal, da bo stranka v roku enega dne uradno pozvala neodvisne kandidate, da se jim pridružijo. V Pakistanu neodvisni kandidati ne morejo oblikovati vlade samostojno in se morajo vključiti v stranko. "In nič nas ne skrbi, da bi neodvisni kandidati odšli kam drugam, ker gre za ljudi, ki se borijo že zadnjih 18 mesecev in so prestali vse vrste mučenj in zatiranj," je še dodal Bukari.