Ameriški obrambni minister je med letalskim poletom z novinarji spregovoril o dogajanju na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Ameriški obrambni minister je med letalskim poletom z novinarji spregovoril o dogajanju na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA

Panetta je prepričan, da je Izrael zaradi arabske pomladi vse bolj izoliran. "Nimam veliko dvomov o tem, da vzdržujejo vojaško moč. Ampak vprašati bi se morali, ali je dovolj, če imaš vojaško moč, izoliraš pa se na diplomatskem parketu," je Panetta povedal novinarjem na krovu letala na poti na Bližnji vzhod. "Jasno je, da v tem dramatičnem obdobju na Bližnjem vzhodu, ko je toliko sprememb, ni dobro za Izrael, da se vse bolj izolira. Se pa točno to dogaja," je opozoril Panetta.

Panetta je Izrael opozoril, da mora izboljšati svoje odnose z Egiptom in Turčijo ter drugimi državami v regiji, in povedal, da jim je Washington pri tem pripravljen pomagati. "Mislim da je za varnost v regiji zelo pomembno, da naredimo vse, kar je mogoče, da jim pomagamo znova vzpostaviti odnose z državama, kot sta Egipt in Turčija, ter da ponovno zaženemo pogajanja s Palestinci," je dejal minister in ob tem še opozoril, da Izrael načenja lastno varnost, če ne bo ponudil roke sodelovanja svojim sosedom.

Ameriški obrambni minister se je najprej srečal s premierjem Benjaminom Netanjahujem in obrambnim ministrom Ehudom Barakom, nato še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierjem Salamom Fayedom, svoj obisk pa bo končal v Egiptu. Na poti domov se bo ustavil še v Bruslju, kjer bo potekalo zasedanje obrambnih ministrov zveze Nato.

"Ničesar ne izgubite, če greste na pogajanja"
Panetta se je za obisk v regiji odločil po zadnji diplomatski ofenzivi Palestincev, ki so v Združenih narodih zaprosili za priznanje njihove države in članstvo v tej svetovni organizaciji. Sledila je "protiofenziva" bližnjevzhodne četverice za ponoven zagon zastalih pogajanj s ciljem, da bi obe strani dosegli dogovor o miru v letu dni.

Enako sporočilo bo skušal regiji predati tudi Panetta. "Moje sporočilo obema stranema je jasno. Ničesar ne izgubite, če greste na pogajanja," je dejal, hkrati pa ponovil stališče ZDA, da bi palestinska državnost morala slediti priti prek pogajanj, ne pa prek resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki ji Washington odkrito nasprotuje. Izrael je že privolil v pogovore s palestinsko stranjo, ta pa vztraja, da se ne bo vrnila za pogajalsko mizo, dokler Izrael ne bo ustavil sporne gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih.

Panetta pozdravil udarce Al Kaidi
V pogovoru z novinarji se je ameriški obrambni sekretar dotaknil tudi likvidacij več voditeljev teroristične mreže Al Kaida v zadnjih mesecih, še posebej uboja klerika Anvarja Al Avlakija prejšnji teden v Jemnu. Kot je povedal, je "odstranitev vodstva povzročila velike udarce teroristični mreži in otežila njene načrte za izvedbo večjega napada na tujem", hkrati pa je zatrdil tudi, da se, če pade jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh, sodelovanje med ZDA in Jemnom v boju proti Al Kaidi ne bo zmanjšalo.