Papež Frančišek je sinodo odprl v soboto, ko je daroval mašo v Baziliki svetega Petra. Foto: Reuters
Papež Frančišek je sinodo odprl v soboto, ko je daroval mašo v Baziliki svetega Petra. Foto: Reuters
Papež v ZDA
Papež se je vprašanja istospolne usmerjenosti dotaknil tudi med nedavnim obiskom ZDA. Foto: Reuters

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je s sveto mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu odprl redno škofovsko sinodo o družini, ki naj bi začrtala prihodnjo usmeritev Katoliške cerkve glede zakonske zveze, splava in podobnih vprašanj. Ob tem je posvaril pred današnjo potrošniško kulturo. "Imamo veliko zabave, a vse več globoke praznine v srcu. Veliko svobode, a malo avtonomije. Vse več ljudi se počuti osamljene," je poudaril papež.

Dodal je, da je danes vse težje zgraditi stabilen odnos. "Trajna, zvesta, stabilna in plodna ljubezen je vse pogosteje tarča posmeha in obravnavana kot stvar preteklosti," je še dejal.

Večina udeležencev škofov
Delovno zasedanje v okviru sinode se bo začelo v ponedeljek z nagovorom generalnega sekretarja sinode, kardinala Lorenza Baldisserija. Na sinodi bodo razpravljali o vprašanjih, glede katerih se liberalni in konservativni tabor v Cerkvi vse bolj oddaljujeta, zato številni svarijo pred razkolom.

Na tokratni sinodi, ki bo potekala do 25. oktobra, se bo v Vatikanu zbralo okoli 280 njenih članov, večinoma škofov, poleg njih pa še skupno 120 svetovalcev, strokovnjakov, opazovalcev in gostov iz verske skupnosti. Iz Slovenije bo na srečanju sodeloval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Slediti tradiciji ali iti v korak s časom?
Sinoda bo nadaljevanje lanske izredne sinode o družini, na kateri so se začele polemike glede nekaterih temeljnih načel v Cerkvi.

Sedanje katoliške dogme po mnenju številnih vernikov ne ustrezajo več duhu časa, zato se Cerkev s papežem Frančiškom na čelu skuša približati sodobnim življenjskim slogom, med drugim v odnosu do ločenih in znova poročenih, žensk, ki so naredile splav, otrok samohranilk, neporočenih parov, ki živijo skupaj, in istospolno usmerjenih.

Papež je javnost septembra pretresel z reformami, ki bodo poenostavile ter pospešile postopek razglasitve ničnosti zakonske zveze za katoličane. Razburil je tudi s pozivom duhovnikom, naj odpustijo katoličankam, ki so splavile.

Tradicionalisti v Cerkvi se s predlaganimi spremembami ne strinjajo in jim tako prikrito kot tudi glasno nasprotujejo.

V Vatikanu bodo težko našli soglasje glede omenjenih perečih vprašanj. Številni zato svarijo, da bi lahko v Cerkvi prišlo do razkola, kakršen je bil s protestanti.

Na predvečer začetka sinode je za veliko vznemirjenje za vatikanskimi zidovi poskrbel poljski duhovnik in (že nekdanji) član kongregacije za doktrino vere Krzysztof Charamsa, ki je v pogovoru za milanski časopis Corriere della Serra razkril, da je homoseksualec in da ima partnerja. Kmalu so ga razrešili z vseh položajev v Vatikanu.