Papež Benedikt XVI. je obisk v Nemčiji sklenil v Freiburgu. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. je obisk v Nemčiji sklenil v Freiburgu. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. se je od rodne Nemčije poslovil z mašo pred 100.000 verniki. Foto: Reuters
Freiburg
Navdušena množica je pozdravila papeža, ki se je na prizorišče ob freiburškem letališču pripeljal v papamobilu. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Številni verniki so od papeža pričakovali jasnejše odgovore na nekatera vprašanja. Foto: Reuters
Papež zaključil obisk Nemčije

V govoru v koncertni dvorani v Freiburgu je Benedikt XVI. jasno povedal, da je lahko odtegovanje privilegijev države v odnosu do Katoliške cerkve priložnost za zadnjo.

"Materialnih in političnih bremen ter privilegijev osvobojena Cerkev se lahko bolje in na resnično krščanski način obrača k svetu, lahko je resnično odprta svetu. Sproščeno lahko živi svojo poklicanost k čaščenju Boga in služenju bližnjemu," je dejal.

O spolnih zlorabah mladoletnikov, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki, je dejal, da prihaja do nevarne situacije, ko ti škandali prevzemajo mesto "primarnega škandala križa", saj se prave krščanske potrebe skrivajo za neprimernostjo njenih odposlancev.

Hkrati je kritiziral pomemben del verujočih, ki se vse bolj distancirajo od življenja Cerkve. "Zdaj je znova čas, da najdemo pravo vero v svoje poslanstvo in se vedno znova oddaljimo od posvetnosti sveta," je dejal.

Ganljivo obhajanje maše
Papež je v Freiburgu daroval zadnjo mašo v okviru štiridnevnega obiska svoje rodne Nemčije. Na velikem polju v bližini freiburškega letališča je približno 100.000 vernikov svetega očeta pričakalo z bučnim aplavzom, ta pa je dejal, da je obhajanje maše s toliko verniki ganljivo.

"Nemški katoličani si zaslužijo hvalo zaradi vseh dobrih del, ki jih opravljajo v državi," je med mašo pred 100.000 ljudmi v mestu Freiburg poudaril papež Benedikt XVI.

V pridigi je papež poudaril, da ima Cerkev v Nemčiji veliko socialnih in dobrodelnih ustanov, skozi katere verniki "prakticirajo ljubezen do bližnjega na način, ki prinaša koristi družbi in sega do konca sveta", obenem pa je nemške katoličane pozval, naj sprejmejo izziv ter ostanejo zvesti in predani Cerkvi. "Dopolnite moje veselje tako, da boste trdno združeni v Kristusu. Cerkev v Nemčiji bo preživela velike izzive sedanjosti in prihodnosti in bo ostala kvas družbe," je dejal.

"Škoda prihaja od mlačnih kristjanov"
S temi besedami je Benedikt XVI. meril na to, da se tudi v Nemčiji število dejavnih vernikov zmanjšuje, delno tudi zaradi škandalov, povezanih s pedofilijo v duhovniških vrstah. Že v soboto zvečer je sveti oče dejal, da "Cerkvi ne škodijo njeni nasprotniki, ampak mlačni kristjani". S tem je ponovil tudi svojo konservativno držo v povezavi s perečimi vprašanji, kot so kontracepcija, splav, evtanazija in istospolni zakoni.

Papež s svojim obiskom razočaral?
S svojimi stališči je papež vernike, ki so pričakovali njegove odgovore na številna vprašanja, razočaral. Tako so na primer nekateri protestanti upali, da bo rehabilitiral Martina Lutra, ki so ga po uporu proti Katoliški cerkvi izključili iz nje, a je papež nakazal, da so bila takšna pričakovanja pretirana.

Prav tako je več od obiska pričakovala nemška judovska skupnost. Vodja osrednjega sveta Judov v Nemčiji Dieter Grauman je tako izpostavil, da pogovori s papežem niso prinesli napredka pri bolečih vprašanjih.

Poudarjanje ganjenosti in prizadetosti papeža po srečanju z žrtvami spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki, ni pomirila niti slednjih. Skupine žrtev od Vatikana še naprej zahtevajo razkritje arhivskih podatkov, ki bi omogočili natančno preiskavo primerov.

V Berlinu se je srečal z državnim vrhom ...
Po pastoralnih obiskih v letih 2005 in 2006 je to prvi obisk Benedikta XVI. v Nemčiji. Obisk je začel v četrtek v Berlinu, kjer se je srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Christianom Wulfom, nato pa je kot prvi poglavar Rimskokatoliške cerkve nagovoril nemški parlament. Na olimpijskem stadionu v Berlinu je daroval mašo, v prestolnici pa se je srečal tudi s predstavniki muslimanov.

Svoj obisk je papež nadaljeval v Erfurtu, kjer se je srečal s predstavniki Evangeličanske cerkve v Nemčiji, tam pa se je nenapovedano srečal tudi z žrtvami spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki. V Erfurtu je papež daroval mašo, pred mašo pa se je zgodil incident, saj je neznani moški streljal z zračno puško.

... obisk pa končal na srečanju z mladimi
Naslednja papeževa postaja je bil Freiburg, kjer je papež množico pozdravil iz papamobila, nato pa v katedrali molil s približno 600 verniki. Obisk v Freiburgu je končal na srečanju s 30.000 mladimi, ki jih je pozval, naj izkoreninijo zlo v družbi in se odpovedo "mlačni" veri, ki škodi Cerkvi.

V 82-milijonski Nemčiji je približno 34 odstotkov Katoličanov, ki pretežno živijo na Bavarskem in v Posarju.

Papež zaključil obisk Nemčije