Papež je v Londonu nagovoril tudi okoli 4.000 učencev katoliških šol. Foto: EPA
Papež je v Londonu nagovoril tudi okoli 4.000 učencev katoliških šol. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež se je s canterburyjskim nadškofom tokrat prvič sešel v palači Lambeth, njegovi uradni rezidenci, čemur poznavalci pripisujejo velik simboličen pomen. Palača iz 13. stoletja je bila namreč vse do leta 1534, ko je takratni angleški kralj Henrik VIII. prekinil vezi z Rimom, sedež Katoliške cerkve v Angliji. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Številni verniki so se razveselili štiridnevnega obiska papeža Benedikta XVI. v Veliki Britaniji, saj je kakšen papež Otok nazadnje obiskal pred 28 leti. Foto: EPA
Šest aretiranih zaradi grožnje napada na papeža

.

"Ne gre drugače, kot da ob naraščajoči marginalizaciji vere, še posebej krščanstva, celo v državah, ki namenjajo velik poudarek strpnosti, izrazim svojo zaskrbljenost. So taki, ki bi radi glas vere utišali ali jo vsaj pregnali v izključno zasebno sfero," je v svojem govoru v Westminstrski palači dejal papež.

Navzoče je pozval, da poiščejo načine za krepitev vere na vseh ravneh nacionalnega življenja. Papeževega govora v sloviti dvorani sta se udeležila tudi nekdanja britanska premierja Margareth Thatcher in John Major, ni pa bilo zdajšnjega premierja Davida Camerona, saj je moral na pogreb svojega pred kratkim umrlega očeta.

Papež in nadškof Williams prav zdaj v Westminstrski opatiji tudi skupaj vodita molitev. To je prvič, da je kakšen papež stopil v to opatijo v njeni tisočletni zgodovini.


Papež za globoko prijateljstvo med Anglikansko in Katoliško cerkvijo
Pred tem se je Benedikt XVI. v palači Lambeth srečal s prvim človekom Anglikanske cerkve, canterburyjskim nadškofom Rowanom Williamsom. Znotraj Anglikanske cerkve potekajo razprave o vprašanjih, kot so ženske škofinje in homoseksualni duhovniki, ki so še otežile odnose z Vatikanom. A, kot je danes poudaril papež, se želi tokrat osredotočiti na "globoko prijateljstvo" in ne na razlike med Cerkvama.

Papež in nadškof Williams prav zdaj v Westminstrski opatiji tudi skupaj vodita molitev. To je prvič, da je kakšen papež stopil v to opatijo v njeni tisočletni zgodovini.

Pred tem se je Benedikt XVI. v Londonu srečal z okoli 4.000 učenci katoliških šol. Ob tej priložnosti je poudaril, da je varnost otrok ključnega pomena na vseh šolah, pri čemer je imel očitno v mislih škandalozna razkritja spolnih in drugih zlorab, ki naj bi jih zagrešili predstavniki Katoliške cerkve. To se je pogosto dogajalo prav na katoliških šolah in v internatih.

Zaradi suma napada aretirali šest moških
Policisti so aretirali moške, stare 26, 27, 36, 40 in 50 let, potem ko so prejeli sporočilo iz protiterorističnega urada, da ti pripravljajo napad. Po do zdaj znanih podatkih so moški v Veliki Britaniji delali kot komunalni delavci. Kljub vsemu policisti še vedno ne morejo z gotovostjo potrditi, ali je bil napad res uperjen proti papežu ali pa z dogodkom sploh nima nikakršne povezave.

Med pregledom šestih domov v severnem in vzhodnem delu Londona ter dveh poslovnih prostorih v osrednjem delu prestolnice so po pisanju BBC-ja oblasti aretirale še eno osebo, in sicer 29-letnega moškega. Po pisanju BBC-ja peterica nima britanskega državljanstva. Organi državnega pregona pri osumljencih niso našli nobenega nevarnega streliva.

"Po današnjih aretacijah smo znova preverili pripravljenost enot, ki so zadolžene za varnost, in ugotovili, da varnostnih načrtov ne bomo spreminjali, saj ustrezajo vsem standardom. Prav tako ne obstaja nobena grožnja, da bi teroristi izvedli kakršen koli teroristični napad v Veliki Britaniji," so sporočili iz scotlandyardske policije, ki se je na obisk papeža pripravljala več mesecev.

Papeža dogodek ni vznemiril
Na aretacije so se odzvali tudi v Vatikanu. Predstavnik za odnose z javnostmi Frederico Lombardi je zatrdil, da "popolnoma zaupajo" britanskim policistom. Ekipa, ki papeža spremlja med uradnim obiskom na Otoku, naj prav tako ne bi bila posebej opozorjena na aretacije. Papež je med obiskom zelo miren, saj so ga ljudje zelo toplo sprejeli, je še dejal Lombardi.

Obisk papeža razburil številne Britance
Obisku papeža Benedikta XVI. so nasprotovali številni Otočani, saj naj bi Cerkev v primeru spolnih zlorab reagirala prepozno. Prav tako nasprotujejo nekaterim stališčem Vatikana, kot so zavračanje splava in kontracepcije ter pravice homoseksualcev do posvojitev. Še dodatno pa jih je razjezila napoveda, da bo visoki obisk Britance po žepu udaril za dober milijon evrov.

Šest aretiranih zaradi grožnje napada na papeža