Med mašo je papež pozval tudi k enotnosti Katoliške cerkve. Foto: EPA
Med mašo je papež pozval tudi k enotnosti Katoliške cerkve. Foto: EPA
V Nazaretu se je zbrala največja množica vernikov na papeževi poti po sveti deželi. Foto: EPA
Papež končuje obisk na Bližnjem vzhodu

Na zadnji maši med potjo po Sveti deželi je papež pred 40.000 verniki v kraju Jezusovega otroštva muslimanom in kristjanom dejal, naj zavrnejo "destruktivno moč sovraštva in predsodkov".

"Zadnja leta se je Nazaret na žalost spoprijemal z napetostmi, ki so odmevale po vsem svetu in so škodovale odnosom med krščansko in muslimansko skupnostjo," je dejal papež med mašo v največjem arabskem mestu v Izraelu, kjer je kristjanov tretjina od nekaj več kot 66.000 prebivalcev.

Poziv k popravilu škode
V mestu, kjer so načrti za gradnjo mošeje v bližini bazilike Oznanjenja leta 1999 naleteli na nasprotovanje v krščanskem svetu, predvsem Vatikana, in povzročili napetosti v mestu, je papež vse ljudi dobre volje iz obeh skupnosti pozval k popravilu škode in prizadevanjem "za gradnjo mostov in iskanju načinov za mirno življenje".

Papež se je dotaknil tudi zaskrbljenosti katoliške cerkve nad vse slabšim stanjem družinskih vrednot po svetu in pozval, da se družina znova vrne na vodeče mesto kot "prvi zidak" dobro urejene družbe. Katoliška cerkev vseskozi odločno zavrača poroke istospolnih parov in za številne probleme v sodobni družbi vzrok vidi predvsem v propadanju družinskih vrednot.

Po maši je v frančiškanskem samostanu predvideno srečanje papeža z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Papež bo obiskal tudi baziliko Oznanjenja, kjer je po krščanski tradiciji angel Gabrijel devici Mariji oznanil, da bo rodila Jezusa. Tu se bo srečal tudi s tamkajšnjimi verskimi voditelji, v petek pa se bo vrnil v Vatikan.

G. V.

Papež končuje obisk na Bližnjem vzhodu