Antonija je pogrešana od sedmega junija, truplo pa iščejo četrti dan. Foto: MMC RTV SLO
Antonija je pogrešana od sedmega junija, truplo pa iščejo četrti dan. Foto: MMC RTV SLO

Potapljači in pripadniki slovenske vojske četrti dan nadaljujejo intenzivno iskanje trupla najstnice. Posebej skrbno preučujejo predel Brljan, na katerem so čez Krko zgrajeni trije mostovi, v sredo pa se je prečesavanje območja razširilo tudi nižje po toku reke Krke, proti slapu Manajlovac.

V iskanju sodeluje kar 160 pripadnikov hrvaške in slovenske policije, območje preletavajo brezpilotna letala, potapljači pa si na dnu jezera Visovac pomagajo s sonarjem. V akciji sodeluje tudi 15 pripadnikov gorske reševalne službe s psi.

Paravinja je iz Slovenije pobegnil s pomočjo varščine, ki jo je zanj plačal lastnik transportnega podjetja iz Bele krajine. Gre za podjetje West transport s sedežem v Kanižarici pri Črnomlju. Paravinja je bil pri njih zaposlen, so dejali v podjetju in pojasnili, da je tedanji lastnik podjetja preminul, več pa niso želeli povedati. Lastnik je za Paravinjo plačal 10.000 evrov varščine, ko so ga slovenski organi leta 2007 prijeli na podlagi srbske mednarodne tiralice. V Sloveniji je nato na svobodi čakal na odločitev o izročitvi Srbiji, zaprosil pa je tudi za azil, kar pa mu je bilo zavrnjeno. Ko se je v začetku leta 2009 pravosodni minister Aleš Zalar odločil za izročitev, je Paravinja pobegnil tudi iz Slovenije.

Prav tisti dan je bil vodostaj visok
"Če pošast Paravinja ni lagala uradnim oblastem in je truplo nesrečnega dekleta v Krko res vrgel na mostu, je slučajno izbral res odličen kraj, da se iskalna akcija čim bolj oteži in razširi vse do ustja reke," je za Jutarnji dejal eden izmed potapljačev. Dodal je, da je zelo mogoče, da je truplo tok odnesel čez slap Brljan, saj je Krka osmega junija, ko naj bi Paravinja avtoštoparko zadavil in jo vrgel v reko, precej narasla.

Srbsko pravosodno ministrstvo je medtem sporočilo, da bodo najkasneje v ponedeljek Bosni in Hercegovini poslali zahtevo za izročitev Paravinje. Strinjajo pa se, naj bo izročen tisti državi, v kateri je zagrešil hudo kaznivo dejanje.

Hrvaški preiskovalci znova v priporu
Pred roko pravice ga želijo tudi hrvaški tožilci, in sicer zaradi utemeljenega suma, da je ubil Antonijo Bilić, da bi s tem zakril poskus posilstva. Uradno zahtevo so že poslali oblastem v BiH-u. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen najmanj deset let. Vsi pa se sprašujejo, kako je lahko Paravinja, ki se je preživljal kot voznik tovornjaka, tako svobodno živel in potoval po Hrvaški in drugih državah.

Po aretaciji so ga začeli povezovati z več primeri izginulih mladenk, tudi z izginotjem 17-letne Slovenke Doroteje Pasar, za katero je leta 2007 izginila vsaka sled. Slovenske oblasti so ga na podlagi mednarodne tiralice kar dvakrat prijele, a je bil po plačilu varščine obakrat izpuščen na svobodo. V priporu v BiH-u, v katerem čaka od prijetja, ga bodo danes znova obiskali hrvaški preiskovalci.