Okoli 95 milijonov Mehičanov bo danes lahko izbiralo 500 članov predstavniškega doma kongresa, 15 guvernerjev od skupno 32 mehiških zveznih držav in številne lokalne politike. Podobno kot v ZDA so to t. i. vmesne volitve. Oči opazovalcev so uprte predvsem v Lopez Obradorjevo stranko in njegove podpornike.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bo predsednikovim zaveznikom vendarle uspelo obdržati večino v kongresu, vendar naj bi bili izidi tesni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Predsedniku je v zadnjih dneh in tednih vendarle uspelo ustaviti strmo padanje podpore, ki jo je povzročilo nezadovoljstvo ljudi zaradi boja proti pandemiji covida-19. Medtem so se namreč trendi obrnili – število smrti zaradi covida-19 upada, število cepljenih pa raste.

Kljub visokemu številu smrti zaradi novega koronavirusa – našteli so jih več kot četrt milijona, volivce glede na ankete bolj skrbita gospodarstvo in kriminal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Volilni proces so v veliki meri zaznamovali krvavi napadi na številne politike. Več deset jih je bilo ubitih od septembra, ko se je bolj dejavno začela predvolilna kampanja. Vlada porast nasilja pripisuje predvsem mamilarskim kartelom, ki si želijo povečati politični vpliv, še navaja AFP.

Analitiki opozarjajo, da bo na volitvah pomembno ne le vprašanje, ali bo Lopez Obradorjevim zaveznikom uspelo zmagati, ampak predvsem to, ali bodo ohranili dvotretjinsko večino v predstavniškem domu. Vsaka "erozija" poslanskih mest v kongresu bi zapletla Obradorjev projekt preobrazbe države in dejansko pomenila "poraz lopezobradorizma", je za AFP pojasnil analitik Carlos Bravo Regidor.

Glede na zadnjo celovito javnomnenjsko raziskavo podjetja Oraculus naj bi predsednikova stranka Morena in njeni zavezniki dobili 322 sedežev v 500-članskem predstavniškem domu. To bi bilo enajst manj od sedanjih 333.

Lopez Obrador, ki velja za levičarskega populista, je na položaj predsednika za šest let prišel leta 2018 z obljubami o preobrazbi mehiškega "neoliberalnega" gospodarskega modela. Kljub določenemu padcu podpore ta samooklicani borec proti korupciji in proti varčevalnim ukrepom še vedno uživa okoli 60-odstotno podporo, kažejo javnomnenjske raziskave.

Vendar pa ostaja vprašanje, ali se njegova priljubljenost lahko prelije tudi v priljubljenost njegove stranke. To bodo pokazale današnje volitve. V Mehiki je običajno, da vladajoča stranka med vmesnimi volitvami izgublja sedeže v kongresu, še navaja AFP.