Foto:
Foto:
Čen je moral kljub zmagi na nedavnih predsedniških volitvah priznati poraz.

Nacionalistična stranka Kuomintang je dobila 79 sedežev v 225-članskem parlamentu, kar je 11 več kot pred tremi leti, skupno pa je opozicija dobila 114 sedežev.

Spet brez večine
Demokratska napredna stranka predsednika Čen Šujbjana ostaja največja parlamentarna stranka, saj bo zasedla 89 sedežev, vendar bo imela skupaj s Tajvansko zvezo za solidarnost le 101 poslanca. Deset sedežev bodo v parlamentu zasedli neodvisni poslanci.

Kitajski časnik China Times je zapisal, da so tajvanski volivci poslali jasno sporočilo demokratskemu taboru in se raje odločili za stabilnost.

Nizka volilna udeležba
Volilna udeležba je bila le 59-odstotna, kar je najmanj v zadnjem desetletju. Analitiki menijo, da je bilo veliko ljudi razočaranih s politično napetostjo, ki je izbruhnila po marčnih predsedniških volitvah.

Kuomintang, stranka nekdanjega tajvanskega voditelja Čangkajška, nasprotuje neodvisnosti otoka in želi boljše odnose s Pekingom. Skupaj z ostalimi opozicijskimi strankami je že v preteklem mandatu obvladovala večino v parlamentu in tako omejevala politiko tajvanske vlade.

Čen za spravo in sodelovanje
Vodja opozicije Lien Čan je Čena že pozval, naj spoštuje voljo naroda in za novega premierja imenuje predstavnika opozicije. Ta je to možnost že zavrnil, vendar dejal, da bi moral biti konec volitev začetek sprave in sodelovanja. "Združimo Tajvan, stabilizirajmo čezmorske odnose in skupaj delajmo za razcvet gospodarstva," je dejal.