ZDA trdijo, da je sonda v Južnokitajskem morju izvajala meritve slanosti in temperature. Foto: Reuters
ZDA trdijo, da je sonda v Južnokitajskem morju izvajala meritve slanosti in temperature. Foto: Reuters

ZDA trdijo, da so sondo uporabljali v znanstvene namene, ko je zaplula v mednarodne vode Južnokitajskega morja. Izvajala naj bi meritve slanosti in temperature, s pomočjo katerih kartirajo podmorske kanale.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je sporočil, da so Kitajsko seznanili s svojim nasprotovanjem zaradi nezakonitega zasega podvodne sonde, ki je bila v mednarodnih vodah Južnokitajskega morja. Z neposrednim stikom s kitajskimi oblastmi so dosegli dogovor o njeni vrnitvi ZDA, je dodal, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Kitajsko zunanje ministrstvo je pred tem danes sporočilo, da njihova vojska z ameriško "na primeren način ureja" vprašanje zasežene sonde. Kitajsko obrambno ministrstvo pa je Washington kritiziralo, da se je na zaseg odzval preveč burno. Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je kitajsko pred tem že obsodil "kraje", poroča BBC.

Incident se je sicer zgodil ob stopnjevanju napetosti v Južnokitajskem morju, ki si ga Kitajska lasti skoraj v celoti. Dele morja, po katerem potekajo pomembne mednarodne trgovske poti, si lastijo tudi Filipini, Brunej, Malezija, Vietnam in Tajvan.