Salomonovi otoki ležijo na potresno dejavnem območju. Foto: EPA
Salomonovi otoki ležijo na potresno dejavnem območju. Foto: EPA

Na območju Tihega ocena so po potresu izdali opozorilo pred cunamiji, a so ga pozneje preklicali. Žarišče potresa je bilo 340 kilometrov vzhodno od Kire Kire na Salomonovih otokih.

Morski valovi višine 0,9 metra so po potresu dosegli odročno otočno pokrajino Temotu. Po zadnjih poročilih je umrlo pet ljudi, dva pa pogrešajo.

Ribič Luke Taula iz Late v otočju Santa Cruz, ki je občutil cunami, je povedal, da je ta prišel v manjših valovih, in ne kot posamičen velik val. Valovi so dosegli letališko poslopje, več škode pa je pričakovati na zahodni strani otočja, kjer so nekateri prebivalci ostali brez svojih koč.

V mestu in njegovi okolici živi okoli 5.000 ljudi, ki so ob opozorilu pred cunamiji zapustili svoja domovanja in se odpravili na višje ležeče predele.

Salomonovi otoki ležijo na tihomorskem ognjenem obroču, za katerega je značilna intenzivna potresna dejavnost.

Otočje leži na prelomnici ob stiku avstralske in tihomorske tektonske plošče in je pogosto žrtev potresov. Zadnji večji je bil leta 2007 in je imel magnitudo 8,1. Cunami, ki je sledil, je zahteval najmanj 50 smrtnih žrtev. Uničenih je bilo kar 13 vasi.

"Gre za zelo potresno območje. Potrese z magnitudo, višjo od 6, zaznavamo od 31. januarja naprej," je pojasnil avstralski seizmolog Jonathan Bathgate.