V Avstraliji so na vseh plažah postavili opozorila pred nevarnostjo cunamijev. Foto: Reuters
V Avstraliji so na vseh plažah postavili opozorila pred nevarnostjo cunamijev. Foto: Reuters
Cunami pred dvema letoma je za seboj pustil opustošenje, ki si ga prebivalci Azije niso predstavljali niti v najhujših sanjah. Foto: EPA
Cunami prizadel Salomonske otoke

Po prvem in najmočnejšem potresnem sunku je območje streslo še več šibkejših sunkov, najmočnejši med popotresnimi sunki je imel moč 6,7 stopnje po Richterjevi lestvici.

Število žrtev še neznano
Z južnega dela Tihega oceana poročajo o več ranjenih in pogrešanih ter ogromni gmotni škodi, ki so jo povzročili potres in cunamiji. "Najmanj 12 ljudi je potrjeno mrtvih, a bo številka žal še višja, saj pogrešamo ogromno ljudi," je povedal tiskovni predstavnik vlade Salomonovih otokov Alfred Maesulia.

Morje se je dvignilo kar do deset metrov nad običajno gladino ter poškodovalo in poplavilo poslopja tudi do 200 metrov od obale, nekatere vasice so bile popolnoma poplavljene. Zaradi nevarnosti še višjih valov so evakuirali številne zgradbe in večino prebivalcev preselili na višje ležeča območja.

Opozorilo za celotno območje
Na celotnem območju so sprožili alarm pred cunamiji, ki pa so ga že umaknili. Tako so bili v pripravljenosti še v Indoneziji, na Papui Novi Gvineji, na Japonskem in v Avstraliji. Plaže ob avstralski obali so zaprli, v sydneyjskem pristanišču pa so začasno ustavili trajektni promet.

Salomonovi otoki ležijo v t. i. pacifiškem ognjenem obroču, kjer so vulkanske aktivnosti in potresi sorazmerno pogosti.

Grozljiv spomin in strah še živita
Decembra leta 2004 je potres z močjo devete stopnje po Richterjevi lestvici z žariščem na obali indonezijskega otoka Sumatra sprožil ogromne popotresne valove, ki so prizadeli kar 12 držav, poleg Indonezije še Šrilanko, Indijo, Tajsko, Maldive, Malezijo, Mjanmar, Bangladeš, Sejšele, Tanzanijo, Kenijo in Somalijo. Zaradi popotresnih valov je umrlo več kot 250.000 ljudi, obnova območja pa se tudi po dveh letih še ni končala.

Cunami prizadel Salomonske otoke