Z odkupninami za ugrabljene ladje so somalijski pirati zaslužili veliko denarja. Foto: EPA
Z odkupninami za ugrabljene ladje so somalijski pirati zaslužili veliko denarja. Foto: EPA

Abšir Abdulah, predstavnik morskih razbojnikov, je BBC-ju povedal, da je druge skupine pozval, naj v zameno za pomilostitev izpustijo ladje, ki jih zadržujejo. Voditelji v Puntlandu, avtonomni somalijski pokrajini, so pritiskali na razbojnike, naj opustijo svoje zločinske dejavnosti, češ da kvarijo njihove skupnosti.

Piratstvo je v Somaliji, ki je brez trdne vlade že vse od leta 1991, začelo cveteti v zadnjih letih, od začetka leta 2009 pa v vodah pred Somalijo patruljirajo tuje mornarice, ki tovorne in druge ledje na poti skozi Adenski zaliv varujejo pred razbojniki. Pretekli teden je začasna somalijska vlada zaprosila za mednarodno pomoč pri vzpostavitvi nacionalne obalne straže, ki bi se bojevala z zločinci, ščitila ribiče pred nezakonitimi tujimi ribiškimi ladjami in preprečevala metanje strupenih snovi v somalijsko morje.

Abdulah, dobro znani voditelj razbojnikov v Putlandu, trdi, da njegova skupina trenutno ne zadržuje nobene ladje in da so oblasti pristale na pomilostitev morskih razbojnikov za njihova pretekla dejanja. "Sebe vidim kot nekoga, ki je rešen pred slabimi dejanji. Razumem, da je bilo početje, v katerega sem bil vpleten, napačno. Zdaj razumem, da je takšno početje po islamskem prepričanju napačno", je dejal (nekdanji) razbojnik, ki je pristal, da bo skušal druge zločince prepričati, naj se odpovedo donosnemu življenju na morju.

T. V.