Nataša Pirc Musar in Frank-Walter Steinmeier. Foto: AP
Nataša Pirc Musar in Frank-Walter Steinmeier. Foto: AP

"Razmere v Gazi zahtevajo takojšnje prenehanje izvajanja zločinov in pobijanja civilistov. Mirna rešitev konflikta je ključna za stabilnost regije in upanje za ljudi, ki tam živijo," je dejala Pirc Musar, ki je tudi jasno obsodila napad Hamasa na Izrael.

Poudarila je odlične odnose med Slovenijo in Nemčijo. Omenila je pomen gospodarskega sodelovanja v času spremenljivih izzivov v svetu in se nemškemu kolegu zahvalila za tehnično pomoč pri odpravljanju posledic ujme, ki je avgusta lani prizadela Slovenijo. "Naša strateška partnerstva temeljijo na skupnih vrednotah in ciljih. Zaveza k sodelovanju tako na političnem kot gospodarskem področju ostaja ključna za prihodnost naših držav," je poudarila Pirc Musar.

Predsednika sta se tudi strinjala, da bo zelo pomembna visoka udeležba na letošnjih volitvah v evropski parlament. Po državah Evropske unije se namreč širi val nezadovoljstva, ki se v Nemčiji med drugim odraža tudi s protestom kmetov.

Dvodnevni obisk ob robu rokometnega evropskega prvenstva

Predsednica je sicer v Berlinu kot častna pokroviteljica poslovnega središča, ki ga je v sklopu moškega evropskega prvenstva za moške v Berlinu organizirala Rokometna zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, Nemško gospodarsko zbornico in slovenskim veleposlaništvom v Nemčiji.

V sklopu tega bo Pirc Musar osrednja govorka na poslovni konferenci o prihodnosti slovensko-nemškega gospodarskega sodelovanja v zelenem prehodu. Srečala se bo tudi s častnim konzulom Slovenije v Spodnji Saški Dirkom Stenkampom. Zvečer pa bo navijala za slovenske rokometaše, ki se bodo na zadnji tekmi prvega dela tekmovanja pomerili z Norvežani.

Že v nedeljo je predsednica nagovorila zbrane na sprejemu za reprezentante in Slovence, živeče v Berlinu. Izrazila je podporo slovenskim športnikom, ki bodo letos tekmovali na prvenstvu v Nemčiji ter čestitala rokometašem za odličen začetek evropskega prvenstva. Posebej se je zahvalila rojakom, ki so svoje življenjske priložnosti našli v nemški prestolnici. "Ste naši ambasadorji v tujini, nosilci naše kulture, jezika in vrednot. Vaša predanost ter ponos do domovine sta izjemno pomembna, saj predstavljate most med Slovenijo in Nemčijo ter preostalim svetom," jim je sporočila.

Pirc Musar je bila na uradnem obisku pri Steinmeierju že februarja lani. Takrat sta govorila predvsem o ruski agresiji na Ukrajino, širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan, podnebni diplomaciji in podnebnih spremembah.

Nataša Pirc Musar na obisku v Nemčiji