Konec mirovne misije je Varnostni svet ZN-a izglasoval 30. junija, kmalu po tem, ko so malijske oblasti pozvale k takojšnjemu umiku mirovnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki mirovne misije so na svojem sedežu v prestolnici Bamako spustili zastavo ZN-a, je povedala tiskovna predstavnica Minusme in pojasnila, da ta simbolična slovesnost pomeni uradni konec misije, čeprav je ta v državi še vedno prisotna.

Do petka je namreč Mali zapustilo več kot 10.500 od približno 13.800 uniformiranih in civilnih pripadnikov misije.

Misijo je ZN vzpostavil leta 2013, da bi eni najrevnejših držav na svetu pomagali pri spopadanju z islamističnimi oboroženimi skupinami. Težave s temi so se začele na severu države, pozneje pa so se razširile v osrednji Mali, kot tudi v sosednji Niger in Burkina Faso. Še pred prihodom mirovnikov je z enakim namenom v nekdanji koloniji vojaško posredovala Francija.

Mali z okoli 20 milijoni prebivalcev je od leta 2012 doživel tri vojaške udare. Odnosi z ZN-om so se bistveno poslabšali, ko je leta 2020 z državnim udarom prišla na oblast vojaška hunta, ki je prekinila tudi obrambno sodelovanje s Parizom.

Zunanji minister Malija Abdoulaye Diop je 17. junija na zasedanju VS ZN-a pozval k takojšnjemu umiku mednarodnih sil iz države, misijo pa označil za neuspeh.