Beriev A-50 je krstni let opravil leta 1978 in postal operativen leta 1985. Foto: AP
Beriev A-50 je krstni let opravil leta 1978 in postal operativen leta 1985. Foto: AP

"Posebna operacija na območju Azova je bila uspešna," so ukrajinske letalske sile objavile na družbenih omrežjih.

Sestrelitev ruskih letal je na Telegramu potrdil tudi vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, ki se je letalskim silam zahvalil za "odlično načrtovano in izvedeno operacijo na območju Azovskega morja".

Ukrajinska vojska sicer ni navedla, kako sta bili letali sestreljeni, a kot so poročali ukrajinski mediji, je letalo za radarsko zaznavanje dolgega dosega A-50 izginilo z radarjev, potem ko je bilo zadeto nad jugovzhodno ukrajinsko pokrajino Zaporožje. Letalo Il-22M pa naj bi bilo zadeto nad Azovskim morjem in je zasilno pristalo v južnem ruskem mestu Anapa.

V Moskvi poročil o sestrelitvi njenih letal uradno niso potrdili. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je novinarjem povedal, da nima nobenih informacij o incidentu in dodal, da je treba nadaljnja vprašanja nasloviti na rusko obrambno ministrstvo.

Če bi se navedbe Kijeva izkazale za resnične, bi bil to hud udarec za ruske zračne sile, saj sta letali opremljeni z drago posebno opremo, izdelanih pa je bilo le manjše število teh letal.

"Črn dan"

Ruske oborožene sile naj bi imele le kakih deset letal A-50 in približno enako število Il-22M. Londonski inštitut IISS je v poročilu iz leta 2021 navedel, da ima Rusija v uporabi devet letal A-50, vključno s štirimi posodobljenimi letali A-50U.

Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva letalo A-50, ki je postalo operativno proti koncu obdobja Sovjetske zveze, stane okoli 330 milijonov dolarjev.

"To je še en črn dan za ruske zračne sile in zračno obrambo," je zapisal ruski bloger Rybar, ki redno komentira rusko vojno v Ukrajini in mu sledi 1,2 milijona uporabnikov. "Letal A-50 ni veliko. In strokovnjaki, ki jih upravljajo, so na splošno redki. Če je letalo te vrste zadeto, se posadka ne more rešiti," je še pojasnil.