Samo v Palermo je v sredo na trgovski ladji prišlo 480 prebežnikov, med njimi je bilo tudi več nosečnic. S tem se je število beguncev v zadnjih 24 urah v Palermu dvignilo na 1.500. Foto: Reuters
Samo v Palermo je v sredo na trgovski ladji prišlo 480 prebežnikov, med njimi je bilo tudi več nosečnic. S tem se je število beguncev v zadnjih 24 urah v Palermu dvignilo na 1.500. Foto: Reuters
Reševanje
Člani Rdečega križa so na Siciliji pomagali tudi več dojenčkom. Foto: Reuters

Na Sicilijo je le v zadnjih dneh prišlo čez 10.000 beguncev, zato so tamkajšnji sprejemni centri prepolni. Samo v torek je italijanska obalna straža rešila več kot 1.500 ljudi, danes pa še 600. A libijska obalna straža je že posvarila, naj se Italija do konca tedna pripravi na še več prebežnikov, ki bodo s čolni skušali doseči njihovo obalo, da bi ubežali revščini in spopadom.

Italijansko notranje ministrstvo je zato že dalo navodila uradnikom po vsej državi, naj se pripravijo, da bodo lahko primerno poskrbeli za njihovo namestitev. Med njimi naj bi bilo tudi veliko otrok. Zaradi teh napovedi je organizacija Zdravniki brez meja napovedala, da bodo med majem in oktobrom v Sredozemskem morju priskrbeli svojo reševalno ekipo.

V slabih štirih mesecih umrlo več kot 500 prebežnikov
Urad ZN-a za begunce (UNHCR) pa je zaradi črnih napovedi in nedeljske tragedije, ko se je v nesreči čolna utopilo več kot 400 ljudi, Evropsko unijo pozval, naj stori več za izboljšanje razmer in ukrepov, s katerimi bi lahko pomagali prebežnikom. Po ZN-ovih podatkih je od začetka leta na morju umrlo že več kot 500 beguncev, kar je 30-krat več kot v istem obdobju lani.

Samo lani je v Evropsko unijo nezakonito vstopilo več kot 280.000 ljudi. Mnogi med njimi so bili iz Sirije, kjer še vedno divja vojna, in iz Eritreje, kjer so žrtve zatiranja in zlorab. Predstavnik UNHCR-ja Federico Fossi je poudaril, da nič ne kaže, da bi se število tistih, ki so pripravljeni tvegati življenje za pot v Evropo, kaj kmalu zmanjšalo. "Ljudje bodo še naprej prihajali in naš urad znova opozarja Evropsko unijo, naj okrepi mehanizem iskanja in reševanja, da bi ljudje ostali živi."

V nedeljo se je prevrnil čoln, na katerem je bilo kar 550 prebežnikov. Reševalcem je uspelo rešiti okoli 150 ljudi, ki so jih odpeljali v pristanišče na jugu Italije. Med njimi je večina državljanov držav podsaharske Afrike, so sporočili iz organizacije Save the Children.

V letu 2014 je zato, da bi prišli v Italijo, Sredozemsko morje prečkalo 170.000 ljudi. Med potjo jih je kar 3.500 umrlo.